Франция нанесе нови въздушни удари по колоната, влязла в Чад от Либия

  • 07 февруари 2019 08:53

  • 2068
  • 2
Франция нанесе нови въздушни  удари по колоната, влязла  в Чад от Либия
© Getty Images/Guliver (архив)

Франция нанесе нови въздушни удари по тежко въоръжената колона от автомобили, която влезе в Чад от Либия, предаде Франс прес, като се позова на генералния щаб на френските въоръжени сили.

"Чадските и френските власти взеха решение за нови удари, нанесени от (изтребители) "Мираж 2000" на 5 и 6 февруари", се казва в комюникето. 

При атаките френските изтребители, разположени в Нджамена, столицата на Чад, са били подпомогнати от дрон "Рийпър". Въздушните удари са извадили от строя двадесетина от петдесетте пикапа, от които се е състояла колоната първоначално.

"Тези интервенции, извършени по искане на чадските власти, бяха проведени пропорционално, постепенно и прецизно", се подчертава в комюникето. 

Франция вече нанесе въздушни удари през уикенда по колоната, която влезе в Североизточен Чад от Южна Либия.

Атакуваният конвой се състои от бойци на Съюза на силите на съпротивата - въоръжена групировка, която направи през 2008 г. опит за преврат в Чад. Той бе предотвратен в последния момент, буквално пред президентския дворец в Нджамена, благодарение на подкрепата на Франция, припомня Франс прес.

Президентът на Чад Идрис Деби Итно дойде на власт през 1990 г. с френска подкрепа, след като свали от власт Хисен Хабре. Той все още може да разчита на подкрепата на своя съюзник Франция. 

В комюникето Чад е определен като "партньор от първостепенно значение за Франция в борбата срещу тероризма". Главният щаб на френската антиджихадистка операция "Бархан" в региона е базиран в Нджамена.

Последвайте канала на

БТА
2068 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
опорна то4ка

2019.02.07 | 09:18

1

А Кремъл кога ще подпомогне превратаджиите ? Кога !?

Kpeмъл щe пoдпoмoгнe гpoзнaтa ти мaйka,

2019.02.10 | 17:56

2

дa cи нaмepи 100 чepни гoлeми xуя, koитo дa я oнoждaт нeпpekъcнaтo дokaтo ce пoдoбpи гeнeтичният koд нa oлигoфpeннaтa ти фaмилия!!!

Добави коментар

Водещи новини