Саудитският принц Мохамед бин Салман пристигна на посещение в Алжир

  • 03 декември 2018 09:03

  • 640
  • 0
Саудитският принц Мохамед бин Салман пристигна на посещение в Алжир
© gettyimages (архив)

Саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман пристигна снощи в Алжир в рамките на първата си обиколка в чужбина след случая с убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Франс прес. Визитата на принца провокира критики сред някои интелектуални и политически кръгове в Алжир.

Бин Салман пристигна начело на голяма делегация и бе посрещнат от алжирския премиер Ахмед Уяхия и няколко министри. "Посещението трябва да даде нов импулс на двустранното сътрудничество и на проектите за икономическо и търговско партньорство", се казва в разпространено вчера изявление на алжирското президентство.

В декларация, с която се сдоби Франс прес, 17 интелектуалци, журналисти и улеми изразиха недоволство от визитата на принца, за когото, както заявяват те, "целият свят знае, че е поръчал отвратителното престъпление срещу журналиста Джамал Хашоги". Подписалите декларацията изтъкват, че приемайки Мохамед бин Салман да посети Алжир, "алжирските власти рискуват да поощрят ретроградната политика на саудитската монархия".

Някои алжирски политически партии, сред които и ислямистите от опозиционното Обществено движение за мир, също се противопоставиха на визитата на саудитския престолонаследник.
Според Общественото движение за мир Мохамед бин Салман е "отговорен за смъртта на много деца и цивилни в Йемен и на журналиста Джамал Хашоги, а също и за това, че е вкарал в затвора саудитски граждани, които не са извършили никакви престъпления".

Генералният секретар на опозиционната Партия на трудещите се Луиза Ханун заяви, че визитата на Мохамед бин Салман е "сериозна провокация".

По-рано вчера саудитският престолонаследник направи и кратко посещение на Мавритания, където подписа няколко споразумения с президента Мохамед Абдел Азиз.

Преди пристигането си в сряда в Буенос Айрес за срещата на Г20 Мохамед бин Салман посети Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и Тунис. Посещението му в Тунис премина на фона на демонстрации срещу него заради участието му във войната в Йемен и репресиите в Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

БТА
640 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини