Западни медии: Докъде стига влиянието на Китай в Африка?

  • 04 септември 2018 10:16

  • 1140
  • 3
Западни медии: Докъде стига влиянието на Китай в Африка?
© Getty (архив)

На седмия Форум на китайско-африканското сътрудничество китайският президент Си Цзинпин обеща да предостави на африканските държави помощ за развитие на стойност 60 милиарда долара за следващите три години, пише в. "Файненшъл таймс". На откриването на форума вчера президентът Си подчерта, че Пекин ще се концентрира върху изгодни от търговска гледна точка, устойчиви и екологични инвестиции.

Китайският президент отхвърли критиките, че Пекин води дългова дипломация, като използва задлъжнялостта на Африка, за да обвърже страните към себе си, с думите: Само китайският и африканските народи имат думата, когато се съди дали сътрудничеството между Китай и Африка е добро или не. Никой не трябва да го очерня, основавайки се на допускания или въображение.

Подобни критики отправи миналата седмица Грант Харис, бивш съветник на президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият за Африка, в статия за сп. "Тайм". Той сравни задлъжнялостта към Китай с метамфетамини - силно пристрастяващи, леснодостъпни и с дългосрочни негативни ефекти, надхвърлящи временното чувство на удовлетворение, припомня в. "Файненшъл таймс", отбелязвайки, че Китай е дал заеми на стойност 125 милиарда долара на африкански държави в периода 2006 - 2016 г., а през 2009 г. е изместил САЩ като най-голям търговски партньор на континента.

Президентът Си Цзинпин подчерта, че помощта се предоставя без предварителни условия, отбелязва френският в. "Монд" в интервю със специалиста по китайска политика в Хонконгския баптистки университет Жан-Пиер Кабестан. Той подчертава, че вече само една африканска страна, Свазиленд, поддържа дипломатически отношения с Тайван. Всички останали избраха отношенията с Пекин, който стана основен партньор за континента, макар че това не значи, че африканските страни са прекъснали отношенията си със САЩ, ЕС и други развиващи се страни. "Неоспоримо е обаче, че Китай е навсякъде в Африка и на континента не се гледа с лошо око на антизападните изявления на Пекин", отбелязва Кабестан.

"Най-важното е, че много африкански страни вече се отказват от отправянето на критики към Китай, както и от воденето на критикувана от Пекин външна политика, подчертава Кабестан", цитиран от в. "Монд". В много африкански страни се водят вътрешни дебати докъде трябва да стига партньорството с Китай. Те се опитват да не залагат само на един съюзник - но това не винаги е възможно, предвид слабите предложения за финансиране от западните страни.

"Много африкански страни поддържат неравноправни отношения с Пекин, но те не са станали васални страни, както биха могли да бъдат определени Лаос или Камбоджа. Не може да се говори за неоколониализъм, а по-скоро за нов вид китайска хегемония и дори империалистическа политика - която се основава на търговията, заемите, дипломацията и военното сътрудничество", гласи заключението на експерта по Китай, цитиран от в. "Монд".

Последвайте канала на

БТА
1140 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
опорна то4ка

2018.09.04 | 11:54

2
А Кремъл защо няма никакво влияние в Африка? Защо?! Вторачили са се в Донбас и Крим, а изпуска цели континенти този малоумник Лавров? Путашвили трябва да го изгони, ама не го прави, щото и на него му е толкова акъла. Ей ги китайчеАта бачкат си и напредват

2018.09.04 | 12:56

3
shtoto te mqnat potencial da se razshirqvat tolkova mnogo-nito ikonomicheski nito demografski.

2018.09.04 | 10:44

1
do bylgariq - hahahaha

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини