Опозиционен лидер беше арестуван в Зимбабве

  • 08 август 2018 12:31

  • 1287
  • 0
Опозиционен лидер беше арестуван в Зимбабве
© Gettyimages

Зимбабвийската полиция арестува бившия министър на финансите и опозиционен лидер Тендай Бити, докато той се опитваше да пресече границата и да потърси убежище в съседна Замбия. Това предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитираха неговия адвокат.

Преди изборите партията на Бити сключи съюз с Нелсън Чамиса, главен съперник на президента Емерсън Мнангагва. Бившият финансов министър е първият опозиционен лидер, арестуван след оспорваните президентски избори миналата седмица, които Мнангагва спечели.

Адвокатът на Бити заяви, че той бил арестуван, след като се срещнал с представители на замбийските имиграционни власти на граничния пункт Чирунду. Полицията все още не му е съобщила по какви обвинения е задържан.

Бившият министър на финансите в правителството на националното единство, управлявало от 2009 до 2013 г. е издирван от правосъдието по обвинение в подстрекателство към насилие, пише проправителствения в. "Кроникъл".

Преди официалното обявяване на резултатите от президентските избори в Зимбабве Бити заяви, че Чамиса е спечелил без сянка на съмнение и че избирателната комисия се готви обяви друг резултат. Комисията обяви ползващия се с подкрепата на армията Мнангагва за победител с 50,8 на сто от гласовете. При репресиите срещу протестиращите, оспорващи официалните резултати, загинаха шестима души, припомня АФП.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини