Бивш президент на Конго се завърна в страната след 11-годишно изгнание

  • 01 август 2018 20:20

  • 2338
  • 1
Бивш президент на Конго се завърна в страната след 11-годишно изгнание
© gettyimages (архив)

Бившият конгоански вицепрезидент Жан-Пиер Бемба Гомбо, оневинен през юни, след като преди това беше признат за виновен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, се завърна в страната си след 11-годишно изгнание, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Бемба възнамерява да се кандидатира на тазгодишните президентски избори. Днес той кацна с частен самолет на летището в столицата Киншаса, където беше посрещнат от министъра за връзките с парламента Лисанга Бонганга. Бемба беше посрещнат и от десетки хиляди опозиционни активисти, които се бяха събрали пред летището. Преди два месеца Международният наказателен съд го оневини, след като преди това го беше признал за виновен. В мотивите си съдът посочи сериозни процедурни нарушения. Скоро след това втората по сила опозиционна партия в Конго "Движението за освобождение на Конго" издигна кандидатурата на Бемба за изборите на 23 декември.

През 2008 г. Бемба беше арестуван в Белгия и обвинен в убийство, изнасилване и плячкосване в Централноафриканската република, извършени по времето, когато бил командир на бунтовническите сили на Движението за освобождение на Конго при преврата през 2002-2003 г. Той не се призна за виновен, но въпреки това през 2016 г. беше признат за виновен и осъден на 18 години затвор. Съдът прие, че той е знаел, че бойците му извършват престъпления, но не ги е спрял, нито ги е наказал.

Очакваше се през 2016 г. след края на втория си мандат президентът Жозеф Кабила да напусне поста си, но той отказа да го направи. Оттогава в Конго не е имало избори. Кабила отказа и да обяви дали възнамерява да се кандидатира отново на тазгодишните избори или да издигне друг кандидат от името на своята партия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.01 | 22:54

1
sigurno e otishal nqkyde iz evropa

Добави коментар

Водещи новини