Ислямистка заплаха е надвиснала над Северен Мозамбик

  • 23 март 2018 13:30

  • 1024
  • 0
Ислямистка заплаха е надвиснала над Северен Мозамбик
©

Някога сгушена сред плетеница от улички в град Мосимбоа да Прая, в най-северната част на Мозамбик, джамията Нандуадуа вече е само куп развалини. Няколко забулени жени ускоряват крачка, да са я подминат, без да я погледнат.

"Това беше джамията на престъпниците", заявява пред останките от сградата един от съседите й в квартала, Усен Амис. "Джамията на тези, които имат сърце от камък".
Правителството в Мапуто нареди разрушаването й през октомври след нападение с много жертви, приписвано на група радикални млади мюсюлмани, които били намерили убежище в нея
Тази първа джихадистка операция отекна като гръм в страна, обхваната от финансова криза и все още изпитваща последиците от продължителната гражданска война. Дотогава Мозамбик не присъстваше на нито една карта на джихадистката заплаха.

В населената предимно с мюсюлмани северна част на страната нападението предизвика страхове, които продължават да бъдат подхранвани от нови въоръжени сблъсъци и серия мистериозни отвличания.
Джихадисткото нападение се стоварва върху Мосимбоа да Прая и нейните 40 000 жители през нощта на 4 срещу 5 октомври 2017 година.
"Към 3 ч. сутринта чухме викове и изстрели. Сметнахме го за нормално, защото беше празничен ден", си спомня един от жителите, Жума Туайбо. "Но бързо се разбра, че младежите от джамията са в основата на тези инциденти. Тогава избягахме да се скрием в околните села".

Десетки въоръжени "младежи" ("ал шабаб" на арабски) превземат с щурм полицейския участък, казармата и поста на горските рейнджъри. За няколко часа стават господари на целия град.
"Изненадаха ни", признава представител на местната власт, пожелал анонимност. "Трьбваха ни два дни на боеве и пристигане на подкрепления от цялата област, за да прогоним бандитите от града", казва той.
Равносметката от тези събития е тежка. Убити са двама полицаи, квартален кмет и 14 "нападатели".
Властите избягват да споменават за тероризъм. Те говорят за "група", чиято цел е "да унищожи установения ред", която обаче, уверяват те, няма нищо общо с онези "ал шабаб", които тероризират Сомалия с големи атентати.

След отминаването на шока правителството реагира бързо.
За няколко седмици над 300 мюсюлмани са арестувани и много джамии са затворени. Президентът Филипе Нюси освен това уволнява шефовете на армията и разузнавателните служби, виновни, че не са вдигнали тревога.

В Мосимбоа да Прая обаче, всички са знаели за зараждането на радикално ядро в местната мюсюлманска общност.
"Това започна преди три години. Петдесетина младежи ни казваха, че не сме истински мюсюлмани", каза Юсен Амис, учител в училище за корана. "Някои от тях бяха научили тези неща в Сомалия. Те започнаха да създават проблеми след като се върнаха оттам", заяви той.

На последователите си те заповядват повече да не пращат децата си на училище, да не гласуват и да не се подчиняват на властите.
"Те последваха примера на фундаменталистите от други страни", заяви със съжаление един от религиозните водачи в града, Амади Мбони.
"Ние го знаехме и информирахме властите за опасността. Но не можаме да попречим много от децата и внуците ни да се присъединят към тях", продължава Мбони.
В Мозамбик официално има 17 процента мюсюлмани, почти два пъти повече според лидерите на тяхната общност. Партията "Фрелимо", която управлява страната от началото на независимостта, се хвали с перфектното им съжителство с другите религии.

Но северната част на Мозамбик като цяло беше подмината от икономическия подем през първото десетилетие на 21 век. И населението й се опасява, че ще получи само капки от дъжда от петролни долари, очаквани от находищата на природен газ в Палма, на север от Мосимбоа да Прая.
В тази обстановка радикалните изявления на "аш шабаб" срещнаха много внимателни слушатели. "Това е зона с голямо мюсюлманско влияние, където държавната власт е слаба", обобщава медийният магнат и опозиционен коментатор Фернанду Лима.

С изключение на двойка бронетранспортьори, паркирани демонстративно пред централата на полицията, Мосимбоа да Прая се е върнала към нормалния си живот.
"Ситуацията е спокойна и под контрол", подчертава регионалният говорител на полицията Аугущу Гута.
"Животът се върна към нормалното, отново изпълняваме задълженията си", заяви със задоволство кметът Фернанду Невиш. "Тези хора използваха исляма, за да ни разделят, но няма да успеят", подчерта той.
Постовете на силите на реда са изчезнали и стотици жители на Мосимбоа да Прая се стекоха за годишния празник на града на 7 март. Но предупрежденията на полицията към пътуващите разказват съвсем различна история.

Властите отказват да съобщят каквито и да било подробности за броя или дейността на "аш шабаб". Но според много свидетелства те са отстъпили в гъстите гори на региона, откъдето продължават да създават проблеми.

Едва миналата седмица те нападнаха селището Шитоло. Един човек беше убит и бяха запалени жилища, според държавното радио.
"След нападенията не ходя в другите селища, само армията ходи там", признава Амис Умар, лидер на Келиман, намиращо се на петнайсетина километра от Мосимбоа.
"Хората вече нямат достъп до нивите си, населението остана без храна", заявява със съжаление седемсетгодишният Умар. "През октомври жена от селището беше отвлечена от нивата си заедно с племенника си. Освен това заловиха един мъж и му отрязаха главата".

По улиците на Мосимбоа да Прая се чуват множество подобни разкази за отвличания, приписвани на "аш шабаб".
Броят им все още е далеч от този на отвличанията в индустриален мащаб, които използва ислямистката група "Боко харам" в Нигерия, но методите им на действие силно си приличат.
"Това се случи на 1 януари", разказва Момади Мфаум. "Бях на нивата със съпругата си, когато видях в гората въоръжени мъже. Побегнахме, но жена ми беше заловена. Други жени, които успяха да избягат, ми разказаха, че тя е била омъжена насила за друг", добавя безутешният съпруг.

Властите твърдят, че "не са информирани за случаи на изчезнали хора".

"Регионът е сигурен", повтаря местният представител. "Но тези "бандити" не са просто младежи, които са гледали касети с ислямистка пропаганда", добавя все пак той. "Не знаем кой ги ръководи, кой ги въоръжава, какви връзки имат с чужбина, така че трябва да запазим изключителна бдителност", пирзнава той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1024 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини