Пуснаха "лекар" - убиец от френски затвор

  • 28 юни 2019 12:35

  • 1639
  • 0
Пуснаха "лекар" - убиец от френски затвор
© Getty (архив)

Французин, убил родителите си, съпругата и децата, е бил пуснат от затвора, предаде Би Би Си.

65-годишният Жан-Клод Роман е излязъл на свобода вчера след почти двадесет и шест годишен престой зад решетките. Президентът на страната Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на е подписал през април указа на помилването на мъжа.

Биографията на бившия затворник е вдъхновила книга и два филма. Роман е започнал да следва медицина в Лион през 1974 г. Той обаче не е могъл да вземе изпитите през първата година и въпреки че имал право да се яви на поправителна сесия, е зарязал обучението си. Мъжът обаче е успял да се наеме за кратко в малка клиника, а след това се е представял за служител в централата на Световната здравна организация (СЗО) в Женева.

Медикът преди да извърши масовото убийство се е издържал, взимайки пари от семейни приятели, като твърдял, че е влагал средствата в Швейцария. Той също е продал жилището си  в Лион, подарено от родителите му за приемането в специалност медицина. Роман през 80-те години се е оженил за приятелката си и двамата са се сдобили с дъщеря и син. През 1993 г. мошеничеството на мнимия лекар е било разкрито. Родителите му са започнали да получават оплаквания от ужилените техни близки, че Жан-Клод ги е завлякъл.

Тогава Роман е предприел радикални мерки. Той през една ледена  януарска нощ е пристигнал в бащината къща и убил родителите си с хладно и огнестрелно оръжие. Малко по-късно мъжът е застрелял децата и съпругата си, запалил семейното огнище и се опитал да сложи край на живота си с приспивателни.

Мъжът е бил спасен от пожарникари. Той е признал за всички прегрешения и осъден да лежи до края на дните си зад решетките. Магистратите му дали право да поиска помилване, което адвокат на Роман е направил. "Аз станах много религиозен през този почти четвърт век", е заявил  освободеният французин в четвъртък.

Излизането на фалшивия лекар-убиец е ядосало близки на неговите жертви. "Тежко ми е да приема тази новина", е казал братът на съпругата на Роман – Емалюел Кроле.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини