Руска тв кастрира „българския“ Орфей

  • 11 април 2019 17:36

  • 9304
  • 2
Руска тв кастрира „българския“ Орфей
©

Зрителите на Първи канал на руската телевизия станаха свидетели на странна цензура, наложена в едно от предаванията, посветено на Орфей. Става дума за програмата „Безпътни записки“ с водещ Дмитрий Крилов, чиито редактори се оказаха изрядно смутени от вида на гол мъж. Водени от тази необяснима свенливост, авторите на предаването замазаха половите признаци на древногръцкия герой, пише "Монитор".

В „Безпътни записки“, излъчени по Първи канал на 7 април, Крилов разказа за интересните места, които е посетил. В частност в програмата се говори за Кижам, Казан и България. Авторите на предаването показаха кадри и от легендарната наша пещера Дяволско гърло. Именно там, както твърдят древните митове, знаменитият певец Орфей се е спускал в царството на мъртвите, за да се опита да спаси своята любима Евридика. Крилов показа и скално изображение в Дяволско гърло, на което се вижда как древногръцкият герой се отправя в това опасно пътешествие. Естествено, без дрехи, както е било прието у древните гърци. Зрителите на руския Първи канал обаче видяха цензурирана версия на изображението в нашата пещера, където Орфей бе представен в оригиналния си вид, но само от кръста нагоре. Всичко, което доказва мъжествеността на певеца, бе скрито от очите на широката публика.

Кой е инициатор на тази свенлива постъпка така и не става ясно. Редакторите прехвърлят топката към самия Крилов, твърдейки че той е автор на идеята да бъде замазано мъжкото достойнство на героя. От своя страна водещият категорично отрича той да е взел решението на цензурата. Крилов работи в телевизията от 1983 г., като програмата му за неговите пътешествия се излъчва по Първи канал от 1996 г. насам.

Последвайте канала на

Novini.bg
9304 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
123 real

2019.04.11 | 19:17

2

Откога Орфей е древногръцки герой? Той си е тракийски вожд както и Дионис тракийско божество!!! Гърците като са си присвоявали митология и история и технически открития (т.н."Архимедов" винт) от околните и по-древни от тях народи не са успели да унищожат тези факти!!!

име

2019.04.11 | 18:27

1

стоит статуя совсем без ...у-я

Добави коментар

Водещи новини