Оправдаха Шакира по обвинение за плагиатство

  • 17 май 2019 07:46

  • 3555
  • 0
Оправдаха Шакира по обвинение за плагиатство
© Getty Images

Испански съд оневини певците Шакира и Карлос Вивес по обвинение за плагиатство, като не даде ход на иска, подаден от кубински певец и продуцент, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Ливан Рафаел Кастеляно твърди, че Шакира и Вивес са заимствали мотиви от песента му „Yo te quiero tanto” (Толкова те обичам) от 1999 г. за хита си „La Bicicleta”. „La Bicicleta” спечели две от трите големи награди „Грами” за латино музика през 2016 г., включително песен и запис на годината.

Основните прилики между песните са в текста на припева – „мечтая толкова за теб, толкова те обичам” в „La Bicicleta”, при „обичам те, толкова те обичам” на Ливан. Заключението на съдията е, че това не е достатъчно. „Става дума за разпространен израз, използван във всякакви песни и текстове”. Що се отнася до мелодията, съдът не вижда обща точка в темпото и хармониите. На 27 март Шакира увери в съда, че никога не е чувала песента на Ливан.

Решението на търговския съд в Мадрид може да бъде обжалвано.

През 2014 г. нюйоркски съд заключи, че хитът „Loca” на Шакира е незаконно копие на песен на доминикански композитор от 1998 г.

Последвайте канала на

БТА
3555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини