Предимства и недостатъци на плоските покриви

  • 28 октомври 2015 17:41

  • 14905
  • 0
Предимства и недостатъци на плоските покриви
©

Всеки дом има нужда от здрав и стабилен покрив, който да отговаря на нуждите и финансовите възможности на домакинството. По отношение на формата си, покривите се делят основно на плоски и скатни. Днес ще ви запознаем с особеностите именно на плоските покриви, като едно съвременно и широко застъпено архитектурно решение.

Ако в хода на избора на форма за покрива възникнат допълнителни въпроси, се обърнете към опитните специалисти, регистрирани в нашата платформа. За целта заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и без допълнително обвързване!

Достъпът до него е безопасен

Наклонът на този тип покриви е изключително малък и по този начин опасността да се подхлъзнете и паднете от него е сведена до минимум. Това ви дава възможност редовно да проверявате състоянието му, да го почиствате и ремонтирате, или пък да инсталирате сателитна чиния без това да крие риск за здравето ви.

Виж още: Какво трябва да знаете за студените покриви

Стилна съвременна визия

Плоският покрив е невероятно съвременно решение, което придава доза изисканост и стил на цялата сграда. Правилната и редовна поддръжка пък ще подобри устойчивостта и вида му, а това от своя страна ще повиши цената на жилището ви, в случай, че решите да се разделите с него.

Подходящ за ограничен бюджет

Едно от основните предимства на плоските покриви е по-ниската цена за изработката им. Нуждата от редовна поддръжка и подмяна на повредени елементи обаче е обвързана и със съответните разходи, затова не може да се заключи, че такъв тип покрив е по-изгоден в дългосрочен план.

Монтажът му е лесен

Плоският покрив се създава от сравнително леки материали, които пък позволяват инсталирането му върху всякакъв вид конструкция. Монтажът му е лесен, не изисква много време и ако изберете прецизни майстори, които да обръщат внимание на детайлите, можете да си спестите редица главоболия, които монтирането на скатен покрив може да ви създаде.

Увеличете капацитета на жилището си

Плоският покрив прави издигането на още един етаж върху съществуващата конструкция постижима цел. Не забравяйте обаче, че това е обвързано с определени административни стъпки, които трябва да предприемете, за да узаконите това начинание. Този тип покриви ви дават възможност и да положите върху тях т.нар. „обърнат покрив“ – това означава, че върху съществуващата покривна конструкция се създава нова. Разликата е, че при горния плосък покрив топлоизолационният слой се поставя върху хидроизолацията, като по този начин я предпазва и повишава енергийната ефективност на дома ви.

Сътворете си невероятно зелено пространство

Създаването на озеленен плосък покрив е тенденция, която става все по-популярна от една страна заради прекрасния облик, който дава на сградата, а от друга, защото подобрява живота в нея. Този тип покриви ви дават възможност да си отгледате късче „природа“ на покрива, като алтернатива на традиционната градина, като то ще звукоизолира жилището ви и ще запази топлината в него.

Плоският покрив обаче може да задържи вода

Качествената изработка на плосък покрив предполага той да не задържа дъждовна вода, но поради съвсем малкия наклон, който има, все пак е възможно да се случи. Честата проверка на състоянието му обаче, както и своевременното отстраняване на всякакви отпадъци и щети, е начинът да се избегне застояване на дъждовна вода и наличие на течове.

Виж още: Предимства и недостатъци на кедровия покрив

Снегът също може да навреди

Както споменахме, този тип покрив има нужда от по-честа поддръжка, почистване и подмяна на повредени елементи. Неговата структура е по-неустойчива на натрупания през зимата сняг в сравнение с тази на скатния покрив.

Повишава сметките за отопление и охлаждане

Плоският покрив е изложен на слънце през целия ден, което значи, че през лятото температурите в дома ви ще бъдат изключително високи. Това неминуемо ще се отрази и върху сметките ви за охлаждане на помещенията. През зимата пък Слънцето далеч няма толкова осезаем затоплящ ефект, поради което трудно можете да разчитате на плоския покрив да държи дома ви достатъчно топъл.

Има кратък експлоатационен живот

Качеството на изработката и редовната грижа обуславят устойчивостта на плоския покрив. При лошо извършена работа и занемаряване на състоянието му, той може да издържи едва 10-15 години (за сравнение скатните покриви издържат по 40-50г.) Това може да доведе до течове, наличие на мухъл и плесен и съответно да намали значително ценовата стойност на имота ви.

По-подходящ е за по-малка площ

Макар да е приложим към жилищни и бизнес сгради, плоският покрив често е предпочитан за обекти с по-малка площ, като гаражи например. Леките материали използвани за направата му, както и нуждата от чест ремонт са причина специалистите да спорят до колко е подходящ за по-големи постройки.

Озелененият плосък покрив изисква по-голям бюджет

Имайте предвид, че за създаването на озеленен покрив е необходима не сериозна първоначална инвестиция, както и, че разходите по поддръжката на покрива като цяло ще се повишат. Предимствата на подобно начинание със сигурност са повече от недостатъците, но все пак е редно да се консултирате със специалист, който да ви запознае с подходящите варианти или алтернативи за вашия дом.

Виж още: Нуждае ли се покривът ви от ремонт?

Доверете се само на доказани специалисти

Независимо от избора на вида покрив, качествената изработка и правилната поддръжка са от огромно значение за неговата устойчивост и дълготрайност. Затова изберете само квалифицирани и опитни специалисти, които да гарантират успеха на инвестицията ви. Правилните майстори можете да откриете лесно и бързо с помощта на MaistorPlus, като направите безплатна заявка още сега!

Последвайте канала на

14905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини