Съвети и трикове за градината, които ще се радвате да научите

  • 15 октомври 2015 15:02

  • 15948
  • 0
Съвети и трикове за градината, които ще се радвате да научите
©

Няма нищо по-прекрасно от това да си имаш собствена градина, която да отглеждаш с любов и грижи. Но, все пак, това е една нелека задача, която изисква влагането на много време и усилия. В следващите редове ще ви запознаем с няколко изключително практични съвета, с които значително ще улесните работата по поддръжката на градината.

Извадете си тефтерчето за записки или си разпечатайте статията, защото съветите, които ще научите, със сигурност ще ви влязат в употреба. При необходимост от ремонт или по-големи промени в градината, не изпускайте възможността да потърсите професионална помощ. Не всичко бихте могли да свършите сами, но специалистите ще се погрижат да осъществят и най-смелите ви идеи.

Тест на почвата за алкалност и киселинност

Това е един изключително лесен, ефективен и евтин метод да тествате почвата във вашата градина. Ето двете лесни стъпки:

Тест за алкалност

Вземете 1/4 чаша проба от почвата и разбъркайте с дестилирана вода до получаването на кал. След това, започнете бавно да изливате оцет върху получената смес. Ако се чува "съскащ" звук и се появят мехурчета, то почвата е алкална.

Тест за киселинност

Процесът стартира по същия начин - 1/4 чаша почва се разбърква с дестилирана вода. Получената смес трябва да поръсите със сода за хляб. Ако се появят мехурчета, значи почвата е киселинна.

Виж още: 5 интересни идеи за вертикални градини

Лесни домашни решения за борба с вредителите

Утайка от кафе срещу голи охлюви.

Голите охлюви са същинска напаст за някои от насажденията в градината. Най-лесният домашен метод за справянето с този проблем е използването на утайка от кафе. Поръсете почвата около растенията с нея - охлювите не я харесват и ще избягват местата, по които сте я разпръснали.

Черупки от яйца за борба с разнообразни вредители.

Освен че яйчените черупки са неприятни за множество гадинки, те обогатяват почвата с калций. Най-хубавото е, също както утайката от кафе, че са остатъчен материал, който влиза в употреба, без да създава излишен или допълнителен разход.

Преварена цитрусова или картофена вода против мравки.

Ако забележите, че някои части от почвата са засегнати от мравки, напръскайте ги с вода от варени цитрусови корички или картофени обелки. Това ще прекъсне процеса по колонизиране, който мравките може да започнат. ВАЖНО: Внимавайте да не пръскате от цитрусовата вода върху листата по растенията, тъй като това ще ги увреди.

Накиснете семенцата 24 часа преди посаждане

Накисването на семената на растенията в топла вода дава страхотни резултати. Добре е процесът да продължи между 12 и 24 часа. Това подсилва растежа и развитието на бъдещите посеви.

Виж още: Идеи за градината-помислете за озеленяване

Филтри за кафе, за да не губите почва от саксиите

Поставете филтри за кафе на дъното на саксиите, преди да запълните с пръст и семенца. Идеално покриват дупките, не пречат на изливането на излишната вода, а същевременно създават бариера, която пречи на пръстта да се разпилява.

Направете си лехи от палети

Още като погледнете визуалния резултат, който се получава, може би вече ви става ясно защо си струва да опитате. Получават се перфектно подредени и организирани посеви, които са изключително лесни за обработка. Освен това, градината ви ще изглежда добре поддържана, чиста и красива.

Не се колебайте да потърсите професионалисти, които да ви помогнат при обновления в градината. Заявете проект в MaistorPlus и в рамките на 24 часа ще получите оферти, отправени специално към вас на конкурентни цени! Запознайте се с изпълнителите и техни предишни проекти и направете своя информиран избор.

Последвайте канала на

15948 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини