Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци

  • 29 юли 2015 12:37

  • 19072
  • 2
Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци
©

Един от начините да постигнете енергийна ефективност в дома си е посредством използването на подходящи за целта прозорци.

Начинът, по който сте решили остъкляването, предопределя колко светлина и топлина ще поканите вкъщи, какви ще бъдат вентилацията и въздушната циркулация. В следващите редове ще ви дадем няколко важни насоки, с които се надяваме да улесним избора ви на енергийно ефективни прозорци. При необходимост от допълнителен, професионален съвет, пуснете безплатно запитване към специалистите по дограма и остъкляване, регистрирани в MaistorPlus.

Как да подобрим енергийната ефективност на съществуващи прозорци

Можете да подобрите енергийната ефективност на съществуващо вече остъкляване, ако на този етап не ви устройва вариантът да инвестирате в ново. За целта решението е да използвате така наречените “storm windows”, които се добавят от външната или вътрешната страна на старите прозорци и така се поддържа по-висока температура. Допринасят през зимата топлият въздух да се задържа в дома ви, а през лятото - да остава отвън. Допълнителен комфорт ще постигнете и при добро уплътняване, използване на силикон.

Вижте още: Климатик през лятото - как да го използваме енергийно ефективно

Как да подобрим енергийната ефективност с нови прозорци

В случаите, когато старите ви прозорци са твърде похабени и ремонтирането им би предизвикало сериозни разходи, за постигането на енергийна ефективност е по-рентабилно да заложите на ново остъкляване. Инвестицията ви ще се възвърне от намалени сметки за отопление и охлаждане, а понякога дори и за осветление. Какво е добре да съобразите:

С какво изложение да са прозорците?

Съществуват критерии, на които прозорците трябва да отговарят, за да е налице енергийна ефективност. За повече подробности е препоръчително да се обърнете към специалисти. Още нещо, на което е важно да се обърне внимание, е какво изложение е подходящо спрямо климатичните и атмосферни условия, както и типа сграда, в която живеете. Това се отнася с особена сила за пасивните къщи, които в голяма степен разчитат на соларна енергия.

Вижте още: 8 причини пасивните къщи да са образец за енергийно ефективен дом

На места, където е необходимо да се обърне повече внимание на отопляването през студените сезони, е добре по-голямата част от прозорците в дома да бъдат с южно изложение. По този начин през зимата ще могат да събират енергия от слънцето, когато то е ниско на хоризонта. За предпазване от прекомерно нахлуване на горещина през лятото, когато позицията на слънцето е високо, могат да се използват навеси и други сенници.

За да имат добра енергийна ефективност, прозорците с южно изложение трябва да бъдат с коефициент на слънчева светлина по-висок от 0.6, за максимално привличане на топлина през зимата. Препоръчително е U-факторът им да е 0.35, или по-малко, с цел намаляване на нежеланата топлинна проводимост. Същевременно визуалната пропускливост следва да бъде висока и така да влиза достатъчно светлина в съответните помещения.

Прозорци с източно, западно и северно изложение е добре да бъдат по-малки, като все пак размерът им да е достатъчен, за да влиза необходимата дневна светлина. Топлината и светлината, влизащи от изток и запад, са трудни за контролиране, особено когато слънцето е ниско в небето. Поради тази причина е хубаво остъкляването от тази страна да е с нисък коефициент на слънчева светлина или да се използва допълнително затъмняване.

Северно ориентираните прозорци събират малко слънчева светлина, затова те се използват само заради светлината, която привличат. Ако, обаче, се търси охлаждащ ефект, северното остъкляване доминира, а при южното изложение се използват повече сенници и други затъмняващи ефекти.

Нискоемисионните стъклопакети подпомагат регулирането на слънчева светлина на места с по-горещ климат.

Отваряемост на прозорците

Енергийната ефективност на прозорците се обуславя от всички техни компоненти. Дограмата контролира циркулирането на студения и топъл въздух, с което се подобрява цялостно комфортът на живеене. Все по-голямо разнообразие се наблюдава при начина на изработка на стъклопакетите, в зависимост от изложението на прозорците, атмосферните условия, начина, по който е проектиран домът. Важен елемент е и отваряемостта на прозорците, като основно изборът е между следните:

* Тента. Пантите са в горната част, а прозорецът се отваря напред и навън. Тъй като затварянето се осъществява с натискане срещу касата, като цяло загубата на въздух при този тип е по-малка в сравнение с плъзгащите прозорци.

* Хопър. Пантите са в долната част на касата и отварянето е навътре. Подобно на тентата и тук загубата на въздух е по-малка.

* Единично и двойно плъзгащи се. При двойните има две релси, по които и двете крила се плъзгат хоризонтално, при единичните релсата е само една и имаме отваряемост само отляво или отдясно. Загубата на въздух при тях е по-голяма.

* Фиксирани. Стационарни прозорци, без отваряемост. Монтирани изрядно, предлагат отлична изолация, но не са препоръчителни за помещения, които трябва да бъдат проветрявани.

* Единично или двойно повдигащи се. Тук отново имаме плъзгане, но този път във вертикална посока, нагоре. При двойните, две крила се повдигат, а при единичните - само едното. Губи се повече въздух, подобно на плъзгащите се прозорци.

* Странично отваряне. Подобно на тента и хопър, с разликата, че пантите са разположени странично. Отварят се срещу касата,заради което и загубата на въздух е по-малка.

Доверете монтирането на прозорците си на специалист

Следването на гореизброените насоки несъмнено ще даде добри резултати. А за да бъдете напълно уверени в ефективността на остъкляването за дома си и високата степен на енергийна ефективност, най-добре е да се доверите на професионалисти в областта. В MaistorPlus ще откриете множество доказани специалисти, които ще ви помогнат да направите най-удачния избор. След като попълните безплатна заявка, до 24 часа ще получите конкурентни оферти, ще можете да сравните цени и отзиви от клиенти и да наемете на работа майстора, който покрива вашите изисквания.

Последвайте канала на

19072 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
JJIvanov - дървената дограма е Жива Дишаща

2017.10.31 | 17:20

2
Много трябва да се внимава..Досегашните дървени прозорци осигуряват пречистване и дишане на помещенията и изхвърляне на силно токсични ,радиоактивни и други проникващи газове вкл от тежки ядрени обекти на голяма дълбочина.. Алуминиевата и ПВЦ дограма нямат тази ЖИВА способност..Комбинирани с изключително в редните вече Климатици,увреждащи тежко домове и сгради с шумово загрязнение/замърсяване/ в редица сгради се натрупват вредни газове вкл CO/въглероден окис,фенол формалдехиди,блатен газ,радон,...
Марина

2015.08.18 | 19:20

1
Има ли фирма в България, която да предлага т. нар. storm windows?

Добави коментар

Водещи новини