11 сгради, които умело си играят на криеница с вас

  • 08 октомври 2015 13:02

  • 16667
  • 0
11 сгради, които умело си играят на криеница с вас
©

Мнозина от вас поне веднъж са чували в живота си мъдрите слова на Екзюпери, според които най-същественото е невидимо за очите. Дали те са вдъхновяващата искра, накарала архитекти от различни краища по света да проектират сгради, изкусно сливащи се със заобикалящия ги пейзаж.

В следващите редове ви каним да разгледате 11 сгради, които умело си играят на криеница с вас. Внимавайте добре в картинките, в случая - снимките, а ако ви се прииска и вие да имате дом, който изглежда сякаш си е сложил шапка-невидимка, професионалните дизайнери в MaistorPlus са на ваше разположение.

На горната снимка виждате произведението на дизайнери от бруклинското студио STPMJ. Трудно забележимата постройка е покрита с огледална повърхност, която отразява дърветата по един уникален и тайнствен начин.

Къща "Дюна" във Флорида

Отскачаме до плажа във Флорида, където от една от дюните деликатно наднича проектираната от архитекта Уилям Морган къща. Маскираните ѝ като слънчеви очила прозорци любопитно се оглеждат наоколо от 1975 г. насам. Надникнете ли в интериора, ще се изненадатe от свежестта и естествената светлина в него.

Вижте още: 13 екстри, които ще искате в дома си, когато станете милионери

Пустинната къща в Калифорния

Докато сме още на пясъчна тема, се прехвърляме в пустинята, за да се запознаем с творението на дизайнера Кен Келог. Макар и да е лесно да бъде объркана с мираж, сливащата се със скалите постройка от бетон, стъкло, мед и стомана си е съвсем истинска. Изградена е с няколко слоя подпокривни пространства, които да предпазват вътрешната част от силните ветрове и горещините.

Къщата "Пиер" на островите Сан Хуан, Вашингтон

Може и да си мислите, че в тази къща няма и намек от игра на криеница, но ако ви се случи да минете покрай нея откъм гърба ѝ, вероятността да я забележите рязко спада. Зеленият ѝ покрив, сливащ се със скалите, в които се е сгушила, допълнително подсилва прикритието.

Стъклен комплекс в Холандия

Когато се разхождате в историческата част на град, очакванията ви са да виждате предимно сгради от вече отминали епохи. Нова постройка, приютяваща магазини и офиси, трудно би се вписала в пейзажа. Освен ако наподобява симпатична селска къща, какъвто е и случаят с този стъклен комплекс, проектиран от холандските дизайнери от MVRDV.

Вижте още: Най-впечатляващите офиси по света

Огледалният куб в Швеция

Отново сме в Швеция, този път, за да посетим удивителния хотел, под формата на огледален куб, кацнал високо сред дърветата. Пътят към него минава през дълъг 12-метра мост. Огледалната му повърхност отразява околността толкова умело, че е предизвикателство да бъде забелязан без внимателно вглеждане. Използвано е обаче специално покритие, за да е безопасен за прелитащите птици.

Зелено студио в Италия

Това симпатично студио, прегърнато от зелени клони, някога е било гараж. Намира се в Италия и е плод на оригиналното решение, вместо да се използват бои и облицовки за екстериора му, за последния да се погрижи природата.

Къщата "Джунипер", Швеция

Къщата "Джунипер" се намира в Швеция и е дело на архитектите Ханс Мюрман и Лура Албертс. В зависимост от ъгъла, от който я гледате, може да имате затруднения с откриването ѝ на фона на пейзажа наоколо. Интересното при нея е, че макар и да създава впечатлението на облицована с огледала, всъщност е облепена със снимки на дърветата, намиращи се наблизо.

Вижте още: 10 величествени залеза от различни кътчета на Земята

Дом в пещерата, Юта, САЩ

Животът в пещера, изглежда, не е запазена марка само за далечните ни предци. Вграденият в червените скали на Юта дом е уникален по рода си и със сигурност привлича погледа - стига да успее да попадне в полезрението ви.

Постройката "Lookout" в Шотландия

Постройката "Lookout", в превод от английски език - "Внимавай! Бъди нащрек!", наистина изисква концентрацията ви, за да съумеете да я фиксирате сред пасторалния пейзаж на парк Trossachs, където е разположена. Проектирана е от студентите по архитектура Ангъс Ричи и Даниел Тайлър и в нея има място за едва трима души. Използва се основно, за да се правят снимки на невероятната гледка наоколо.

Куп дърва - какво се крие тук?

Можете ли да предположите, че този най-обикновен, на пръв поглед, куп дърва всъщност представлява звукозаписно студио? Пожелал си го е артистът Ханс Либерг, а желанието му е осъществено от дизайнера Пиет Хайн Еек. За да влезе естествена светлина в отредения за творчество кът, е достатъчно да се отворят прозорците.

Вижте още: Постройте къщата си около дърво

Сауната Кейдивил, Ню Йорк

Малък горски оазис приютява сауна в северната част на Ню Йорк. Реализацията му е по идея на дизайнера Дан Хисел, а в ролята на една от вътрешните стени влиза скала, покрай която е построен. Огледалните повърхности, в съчетание с дървения материал, използвани за фасадата, подпомагат перфектното сливане с местността.

Очарованието на един дом може да се крие и в неговата деликатност и дискретност. Независимо дали искате вашето жилище да се забелязва отдалеч или предпочитате само скромно да загатва за себе си, можете да споделите и реализирате желанията си заедно с архитектите и дизайнерите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект безплатно, разгледайте бизнес профилите на изпълнителите, изпратили ви оферти, сравнете препоръки, отзиви от предишни клиенти. Вземете решение с кого да работите, според изискванията, които имате, и след завършване на проекта, оставете своята оценка.

Последвайте канала на

16667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини