Най-добрите идеи за малки жилища показвани някога

  • 18 септември 2015 14:10

  • 27764
  • 1
Най-добрите идеи за малки жилища показвани някога
©

Нямате ли усещането, че светът става все по-голям, а жилищата ни все по-малки? През последните няколко години и в България се наблюдава тенденция, която в градове като Ню Йорк съществува от десетилетия, а именно - предлагането на по-малки жилища.

Ако живеете в малък апартамент и се чудите как да го направите максимално функционален и в същото време модерен и очарователен, идеите по-долу със сигурност ще ви вдъхновят. А ако пък сте на път да закупите малко жилище и имате нужда от професионален съвет или от цялостно интериорно решение, доверете се на опитни интериорни дизайнери!

Интеграция на хола и кухнята

Това свежо интериорно решение разположено на площ от 45кв. м., е прекрасен пример за това как може малкото пространство да бъде не само функционално, но и естетически издържано. Дизайнерът, проектирал жилището в Бразилия, е решил да събере кухнята и хола в едно общо помещение. По този начин вместо две малки отделни помещения, имате едно по-голямо и няма да се чувствате притиснати между четири стени. Диванът е разположен по дължината на стаята, а холната секция и телевизорът на отсрещната стена и така помещението изглежда по-просторно. Стените са използвани оптимално, за да не се заема от свободното пространство между трапезарията и хола. Акцентът пада върху цветните детайли и аксесоари, които придават живот, а огледалото придава повече простор с оптическия си трик.

Вижте още: Невероятно преобразяване на жилище, побрано в едва 40 кв.м.

Разделител вместо врата

Спалнята е разделена от холната част със сгъваем хартиен разделител, като по този начин е осигурено уединение. Ако пък дръпнете разделителя, можете да гледате телевизия от комфортното си легло. Гардеробът също е с огледални врати, което създава усещането, че помещенето е по-голямо.

Светли тонове

Апартаментът е разгърнат на по-малко от 25.кв. м. площ, но интериорът му е икзключително приветлив и в същото време практичен. Дизайнерът избира светло сиво за стените и бяло за тавана, за да не се затваря помещението. Акцентът е вурху големия полилей. Картините са разположени по височината на стената, почти до тавана, това го прави по-висок. Завесите, подът и мебелите са в светли и пастелни тонове за повече уют.

Един предмет винаги трябва да изпълнява две функции

Леглото е отделено чрез мини секция, която може да се използва и като работен плот. Секцията играе ролята на нощно шкафче, за да не се заема излишно пространство. Ако живеете в малък апартамент, препоръчително е да търсите мебели, които могат да изпълняват двойна функция. Забележете плъзгащата се стъклена врата в дъното на помощението и цветните плочки над кухненския плот - прекрасно интериорно решение.

Разделени пространства

Някои апартаменти са малки, а някои много малки. Ако жилището ви е под 30кв.м. най-вероятно ще имате едно голямо помещение което трябва да изпълнява функциите на спалня, хол и кухня. И ако е добра идея да съедините хола, дневната и кухненския бокс, то когато говорим за спалнята, по-добре е тя да бъде отделена. От дърво можете да ръчно да си направите етажерка за книги. По ваш избор можете да наредите много книги и да изолирате спалнята от холната част или пък да я оставите почти празна за ефект на стаята. Подобна етажерка е много практична, защото съчетава две функции в едно и спестява място.

Вижте още: 10 тайни за обзавеждане на малък апартамент

Дръзкост

Да се живее в малко жилище не означава да се направи всичко в бяло и да не се експериментира с интериора поради ограниченото пространство. А напротив! Именно тук трябва да сте максимално креативни и комбинативни, за да превърнете тази малка кутийка в кътче от рая. Забележете колко много различни по стил елементи и мебели има в този дом. Изключително модерни напоследък са изчистените етажерки, скринове, помощни бюра, тоаелетки и т.н. от бял лак. Те придават изчистеност на интериора, но и ви дават свобода да се развихрите с дизайна на другите мебели. Лампите, поставени на различна височина от пода, създават усещане за раздвиженост и свежест. А килимът, с британския флаг, е акцентът, който прави мястото уникално. Динамика в помещението се създава от шарките на щорите от плат и интересните етажерки над дивана. Ако тези идеи ви харесват, но не знаете от къде да закупите мебелите, обърнете се към специалистите за мебели по поръчка, регистрирани в MaistorPlus и заявете вашите желания.

Френски прозорци

Френските прозорци допускат повече светлина и са идеални за малки жилища. Те са израз на неподправен вкус за стил и изтънченост. Стената е в наситено червено и е своеобразна фокусна точка. Дизайнерът е избрал яркия тон въпреки малката квадратура на жилището, именно защото френските прозорци осигуряват досатъчно светлина. Ако изберете стена в ярък или наситен цвят, можете да потърсите възглавнички или детайли в същия нюанс, както и канапе или фотьойл за акцент.

А защо не и черно?

Черният цвят неименуемо прави визуално пространствата по-малки, но този прекрасен апартмент в Русия е пример, че понякога има изключения от правилата. Изчистени линии, графични елементи и прекрасно преливане от черно в бяло - тези съчетания осигуряват намаляване на накъсването в стиловете в дизайна. Трите осветителни тела приковават вниманието към кухненския бокс, а необработеният дървен под създава уют в иначе привидно суровия интериор.

Вижте още: 10 съвета как да направите малкото жилище по-просторно

Меки тонове за спалнята

Спалнята е решена в малко по-нежни тонове. Черното отново присъства, но за да създаде връзката с кухнята и в същото време да контрастира на фона на бежовите и кремави тонове. Пространството над спалнята е използвано максимално, а огледалото на отсрещната стена създава усещане за пространство в стаята. Когато спалнята ви е малка, е необходимо да си набавите достатъчно светлина, било то естествена или изкуствена. Две малки нощни лампи и прозорец тип врата, в комбинация с полилей ще свършат работа.

Ако живеете в малко жилище или ви предстой да закупите такова, важно е да вземете под внимание:

* разположението на мебелите (възможно ли е тяхното разместване)

* оптималното разделение на стаите

* цветовата гама

* функционалността на избраните мебели

* осигуряването на светлина

* детайлите и акцентите

Ако имате нужда от експертна помощ за осъществяване на някоя изникнала креативна идея, винаги можете да се обърнете към специалистите в областта на интериорния дизайн и да зададете вашата заявка напълно безплатно. Разгледайте рейтингите на професионалистите и оценки от клиенти на базата на реализирани вече проекти.

Последвайте канала на

27764 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.10.13 | 09:12

1
А,къде е банята ?

Добави коментар

Водещи новини