България ще работи по популяризирането на 12 винено-кулинарни дестинации

  • 30 октомври 2018 18:25

  • 1095
  • 0
България ще работи по популяризирането на 12 винено-кулинарни дестинации
© Пресцентър

Фокусирано ще работим за популяризиране на проекта "Сподели България", който включва разработването на 12 винено-кулинарни дестинации. Маркетинговата кампания ще е част от следващия етап в реализацията на инициативата. Предвижда се създаването на рекламни материали, както и включването във всички информационни брошури на министерството. Това заяви министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard във Враца след провеждането на шестата кръгла маса по проекта, предадоха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Тя обясни още, че след като дестинациите бъдат утвърдени от бизнеса и местната власт, те ще бъдат дигитализирани и качени във всички онлайн платформи, с които министерството работи, както и на официалния сайт на ведомството.

В обществената дискусия участваха Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в, министър на земеделието, храните и горите, Калин Каменов, кмет на община Враца, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, представители на местната власт, на туристическия и земеделски бизнес. Обществените дискусии са част от втората фаза на проекта, като до момента бяха проведени 5 дебата, а кръглата маса във Враца е финалната.

,,Броят на дестинациите – 12, е избран, за да отговаря на броя на месеците в годината. Те са разположени на територията на цялата страна и включват 55 общини, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария. Считаме, че проектът с разработените 12 винено-кулинарни дестинации ще допринесе повече посетители да се насочат към вътрешността на България и към по-малко познати места'', посочи министър Ангелкова. И допълни, че това ще съдейства за по-голяма разпознаваемост на районите и утвърждаването на страната като целогодишна туристическа дестинация.

Анализ на Световната организация по туризъм показва, че гастрономията е отличителен и стратегически елемент при определянето на имиджа и марката на дестинацията. Именно гастрономията се нарежда и в топ 3 причини за посещения на дадена дестинация според туристите, като преди това са културните забележителности и природата.

,,Досега в рамките на проекта „Сподели България“ в проведените 5 кръгли маси участваха над 400 души - представители на национални и регионални туристически сдружения, хотелиери, туроператори, местни земеделски и винопроизводители, каза министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в. Той поясни, че са получени редица предложения и всичките техни препоръки вече са отразени в проекта. В срок от 2 седмици всички желаещи могат да изпращат своите коментари и предложения, за да се финализира проектът и да продължи напред с популяризирането на инициативата'', информира министър Ангелкова.

Тя благодари на кмета Калин Каменов за домакинството и за ангажираността на проекта и последователната работа на местната власт за развитието на туризма в региона. В местата за настаняване с 10 и повече легла в област Враца за периода януари-август са отседнали близо 26 хил. гости, реализираните нощувки доближават 54 хил., а приходите от тях са над 1,455 млн. лв., отчита се увеличение от около 2%, което, макар и неголямо, показва напредък и трябва да продължим в тази посока.

Кметът на община Враца Калин Каменов благодари на министрите Ангелкова и Порожанов за възможността общината да е символичен домакин на събитието на двете ведомства. Той коментира, че е много важно туристическите продукти да се промотират, и ще разчита на още по-добро сътрудничество в бъдеще.

В заключение министър Ангелкова призова представителите на местните власти и туристическия бизнес да се включат в надпреварата за третите Годишни награди в туризма, които министерството организира. Призьорите ще бъдат определени чрез обществено гласуване, а победителите ще получат наградите си на официална церемония на 11 декември в София.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини