Етнографът, избрал песента "Дельо хайдутин" да лети в Космоса: Тя беше най-емоционалната и въздействащата

  • 18 септември 2019 09:44

  • 640
  • 1
Етнографът, избрал песента "Дельо хайдутин" да лети в Космоса: Тя беше най-емоционалната и въздействащата
© Кадър: БТВ

Песента „Дельо хайдутин“ беше най-емоционалната и въздействащата, която чухме по време на селекцията. Това каза Маpтин Кейниг – етнографът, заради когото гласът на Валя Балкaнcкa полетя в Космоса пред бТВ.

Той разказа, че първият път е чул българската народна песен в изпълнение на Надежда Хвойнова и е бил изумен. С негови колеги решили да потърсят автора на песента – Валя Балканска и да я запишат.

Постигнахме споразумение, че песента ще бъде предназначена за западната публика и че ние ще имаме пълен контрол върху аранжимента. Тя изпя една песен и приключихме, само една песен, не се наложи да запишем втори дубъл – знаехме, че е перфектно. Това беше много емоционален момент”, спомня си етнографът.

Кейниг споделя, че са записали песента в Смолян, но екипът е бил от американци. „Песента беше изпълнена в една училищна стая, нямаше нищо, което да смекчи звука, всичко беше дървено – отгоре-отдолу. Звуковият инженер имаше изключителен усет и го записа с два или три микрофона”, сподели етнографът.

Той разказа, че през 70-е е идвал почти всяка година в страната ни за по 2-3 месеца. Сега Мартин Кейниг се завръща отново в България, за да представи в изложба фотографиите от онези свои пътешествия по българските земи. На една от снимките е Валя Балканска, но могат да се видят и много други лица на българи от преди повече от 50 години.

Изложбата се нарича „Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България” и ще бъде открита на 18 септември в Двореца. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
640 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Етнографът

2019.09.18 | 10:24

1

Етнографът - аман от чуждици. толкова ли няма български думи.

Добави коментар

Водещи новини