Израелският "Гълъб на мира" - Ноа, пристига у нас

  • 30 август 2011 16:45

  • 1450
  • 0
Израелският "Гълъб на мира" - Ноа, пристига у нас
© интернет

Израелската певица Ноа идва за първи път в България за концерта си на 20 септември.

Носителката на престижната награда „Гълъб на мира“ ще предаде своето послание за мир на българската публика по повод юбилея на Джаз ФМ радио и Деня на София – празник на мъдростта, на вярата, надеждата и любовта. Ноа пристига у нас заедно със своята група от музиканти, като целият екип е съставен от 10 души. На сцената в зала 1 на НДК, тя ще излезе заедно със своя дългогодишен професионален партньор – Гил Дор, и палестинската певица Мира Ауад.

Ноа и Гил често работят с арабски и палестински артисти от целия свят: Калед от Алжир, Набил Саламех от Ливан, Хандала от Наблус, Рим Бана от Назарет, Амал Муркус от Кфар Ясиф и Мира Ауад от Кфар Раамех. Съвместните проекти с тези артисти им помагат да покажат как на практика е възможно чрез езика на музиката общуването и диалогът да се превърнат в средство за разпространение на мир и разбирателство.

Ноа е първата и единствена значима израелска артистка, която дава съгласие името й да присъства на билбордовете в подкрепа на съдбоносния митинг в Тел Авив на 4 ноември 1995 г., по време на който е извършено покушението срещу Ицхак Рабин. Няколко години по-късно Ноа е поканена да пее пред президента на САЩ Бил Клинтън в Белия дом на събитие, организирано от Фондация “Ицхак Рабин”, по случай 77-та годишнина от рождението на покойния Рабин.

Тя е и специален гост в норвежката столица за юбилея по случай подписването на Споразуменията от Осло, събитие, на което присъстват президентът на САЩ Бил Клинтън, Йехуд Барак, Ясер Арафат и Кралят на Норвегия. Носителят на Нобеловата награда за мир Шимон Перес присъжда на Ноа специалната наградата “Гълъб на мира”. Самата тя многократно участва в концерти в неговия “Център за мир”.

Десетки са участията на Ноа в подкрепа на световния мир. През 1999 г. тя има концертно участие заедно със Стивън Спилбърг за фондация “Шоа” в Берлин, а същия месец е удостоена с Кристалната награда на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, където пее съвместно с палестински артисти и участва в многобройни дискусии, свързани с мира в Близкия изток и с ролята на артистите и изкуството като посланици на мира.

Две години по-късно, през 2001 г., Ноа отново е поканена да участва в Световния икономически форум в Ню Йорк, където има честта да сподели сцената със знаменитости като Боно, Питър Гейбриъл, Лорин Хил, Индия Ари и др. в една звездна галавечер, организирана от Фил Рамон и Куинси Джоунс. Тук тя изпълнява безсмъртната песен на Джон Ленън Imagine, заедно с алжирския певец Калед на иврит, английски и арабски.

Ноа участва в първия по рода си концерт на Колизеума в Рим през 2002 година под надслов “Време за живот – в името на мира”, заедно с Рей Чарлз, Калед, Никола Пиовани, както и различни музиканти от Афганистан, Босна, Африка и Ирландия. Ноа е номинирана за Посланик на добра воля на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO). През 2004 г., бременна в шестия месец, Ноа пее в излъчения по цял свят благотворителен концерт за деца в региони на конфликт “Ние сме бъдещето”.

Събитието, организирано от Куинси Джоунс и с домакин кмета на Рим Валтер Велтрони, събира невероятна плеяда от международни знаменитости и изпълнители като Опра Уинфри, Анджелина Джоли, Крис Тъкър, Наоми Кембъл, Серина Уилямс, Пати Остин, Карлос Сантана, Алиша Кийс, Андреа Бочели и др.

Ноа става първата жена, получила ордена “Галилео Галилей” от “Гранд ориент”, италианския клон на франкмасоните. Тя пее и на концерта на Боно и сър Боб Гелдоф Live 8 пред стотици хиляди зрители на стадион “Цирко Масимо” в Рим, както и пред милиони телевизионни зрители по целия свят. Целта на концерта е да се окаже натиск върху водещите нации в света да опростят дълговете на страните от Третия свят.

В концерта в Рим участват Дюран Дюран, Фейт Хил, Лоренцо (Джованоти), Нек, Пино Даниеле, Антонело Вендити, Клаудио Балиони, Тим Мак Гроу, Велвет и много други артисти. През юни 2006 г. италианският посланик в Израел уведомява Ноа, че президентът на Италия Джорджо Неаполитано е решил да я награди с престижната “Stella de la Republica” (“Звезда на Републиката”). Тази награда е със статута на рицарско звание и е най-високата чест в Италия. Официалната церемония се провежда в посланическата резиденция през февруари 2007 г.

През 2009 г., заедно с палестинската певица и автор на песни Мира Ауад, Ноа представя Израел на конкурса “Евровизия”. Конкурсът е гледан от над 450 милиона зрители в цяла Европа. Смелото послание на Ноа и Мира за единство в смутни времена се възприема като най-драматичното и разтърсващо изпълнение на „Евровизия- 2009“.

Билети за концерта в България на Ноа със специалното участие на Мира Ауад могат да бъдат закупени в билетния център на НДК, както и онлайн на ticketsbg.com на цени от 20 до 50 лв.

Последвайте канала на

1450 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини