Кораловите рифове изчезват

  • 10 юли 2012 07:11

  • 4682
  • 0
Кораловите рифове изчезват
©

Над 2600 водещи учени алармираха, че кораловите рифове изчезват все по-бързо. В тази връзка те призоваха за незабавни действия на глобално равнище, за да запазят и малкото съществуващи природни образувания, пише actualno.com.

Кораловите рифове осигуряват храна и работа за безброй жители на крайбрежните райони по света. Те генерират значителни приходи чрез туризма и действат като природен вълнолом за вълни и бури, казват учените.


Покачващите се температури на морето, окисляването на океаните, прекомерния риболов и замърсяването от сушата са основните причини за нарастващите щети в кораловите рифове.  През последните няколко десетилетия те рязко са намалели в световен мащаб.

В Карибския басейн например 75-78% от кораловата покривка е била изгубена през последните 35 години.

Дори Големият бариерен риф в Австралия, който е най-добре защитената рифова екосистема в света, е намалял с 50% в последните 50 години.  Климатичните промени изострят проблема и той причинява нарастващи засушения, проблеми за земеделието и повишаване с по-високи темпове на морското равнище, а това ще създаде огромни проблеми за обществото, предупреждават учените.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4682 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини