Google в подкрепа на еднополовите бракове

  • 09 юли 2012 16:26

  • 999
  • 0
Google в подкрепа на еднополовите бракове
©

Гигантът Google стартира проект в подкрепа на еднополовите бракове.

Инициативата "Legalize Love" има за цел да повлияе на политици и правителства, които се отнасят негативно към гей браковете. Тя беше представена в рамките на форума "Global LGBT Workplace Summit" в Лондон, пише "Турд".

В обсега на първата цел на кампанията ще бъдат правителствата на Полша и Сингапур. Сред поляците силно влияние има католическата църква, която е твърдо против еднополовите бракове. Това е причината да се очаква, че именно в Полша инициативата ще срещне мощна съпротива. В Сингапур обаче Google може да разчита на по-голяма подкрепа, тъй като там е налице прагматичен подход към живота и нивото на доходите е високо.

"Сингапур иска да стане глобален финансов център и световен лидер, а Google може да му помогне да реализира поставените цели", коментира Марк Палмер Еджкамб, представител на компанията.

"Да бъдеш лидер и глобален център означава да се отнасяш еднакво към всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация", допълват от Google.

В Източна Азия любовни съюзи между мъже, най-често с голяма възрастова разлика, са засвидетелствани още от древността. В Китай, където мъжката любов била широко разпространена, мъжете често се обвързвали с юноши чрез сложни брачни церемонии. По време на династията Минг, възрастни жени се обвързват с по-млади момичета чрез церемония.

Добре известно е положителното отношение към хомосексуалните контакти в Древна Гърция. Макар данните за официално сключвани бракове да са оскъдни, може да се твърди, че в Древна Елада и Древен Рим съществувала форма на обвързване между хомосексуалните партньори.

В Древна Гърция любовната връзка между зрелия мъж (erastes) и любимия му юноша (eromenos) имала важна социална роля, а церемониалният й характер я доближавал до институцията на брака.

В Северна Америка, преди заселването на европейците, са били широко разпространени еднополови съюзи, свързани с идеята за двойствения дух. Някои момчета от ранна възраст имитирали принадлежност към женския пол, с всички негови проявления и отговорности. Смятало се, че те имат двойствен дух, и се очаквало да встъпват във връзки с мъже от племето, които се отнасяли към тях като към свои съпруги. Увеличаващото се влияние на християнството обаче наложило възприемането за брака единствено като съюз между мъж и жена, с което се повишила и нетолерантността към хомосексуалните връзки.

В Африка сред племената азанде от Конго и до днес е прието мъжете да се обвързват официално с младежи, за които следва да платят брачен откуп на бащите им, разказва "Труд".

Днес пълна брачна равнопоставеност има само в няколко страни: Испания, Белгия, Холандия, Норвегия, Швеция, Канада, ЮАР, Португалия, Исландия, Аржентина, Дания и някои американски щати.

В България все още перспективата да бъдат узаконени гей браковете изглежда твърде далечна. При първите гей паради в София имаше инциденти, които да откажат десетки демонстранти, а всяка година парадът предизвиква острите реакции на националисти и на Светия синод, припомня изданието.

Последвайте канала на

999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини