$100 млн. за частно пътешествие до Луната

  • 22 юни 2012 21:20

  • 1820
  • 2
$100 млн. за частно пътешествие до Луната
©

Регистрираната на остров Ман компания Excalibur Almaz обяви намерението си да направи разходката до земния спътник нещо достъпно, пише dnevnik.bg.

  За целта ще се използват модернизирани варианти на космически кораби, разработени навремето в бившия СССР. Шест такива апарата ще може да се ползват от "туристи" за обиколка около Луната.

Excalibur Almaz обяви тази седмица, че цената на пътуването ще е от порядъка на 100-150 милиона долара и кандидатът ще трябва да издържи на 6-месечна подготовка.

"Това ще бъдат по-скоро членове на частни експедиции, които можем да сравним с морските плавания на европейските колониални държави в миналото. Тук виждаме същия изследователски аспект, който придвижи далеч напред европейската цивилизация през последните векове", изтъква генералният директор на Excalibur Almaz Арт Дюла.

По оценка на компанията в близките 10 години може да бъдат подготвени поне 30 участници в подобни експедиции.

Космическият флот на Excalibur Almaz включва четири апарата за полети и две 29-тонни станции от клас "Салют". Електронното оборудване от съветските времена ще бъде подменено изцяло със съвременни системи. Разходите за проекта не са малки, но се предполага, че използването на вече изпробвани апарати ще позволи да се спестят около 2 милиарда долара, а според организаторите приходите ще надминат разходите.

Предвижда се първият кораб да бъде изведен в космоса с ракета "Протон" от космодрума "Байконур". Според  компанията това може да стане дори след около 4 години. Идеята е участниците да се изкачат до орбиталната станция и от там да потеглят за Луната.

Дюла посочва, че компанията му може да организира и пътуване до астероиди като богатия на никел Апофис. "Космосът е най-богатият склад за ресурси", казва той.

Негов партньор е бившият космонавт Валерий Токарев, който е прекарал около 200 дни на Международната космическа станция.

За изненада на масовата публика, която едва ли е чувала за Excalibur Almaz, според анализаторите тя е петата след Русия, САЩ, Индия и Китай организация, която може да изпрати нова мисия до Луната.

Базата й на остров Ман се възползва от нулевия данък върху космически проекти и 10% данък върху доходите. Затова на този остров между Великобритания и Ирландия са регистрирани повече от половината компании за спътници.

През януари тази година тук бе основата Научна академия за космически изследователи (SPACE), комбинираща обучаващи програми с действително разработване на космически системи и възможност за участие в изследователски експедиции.

Като обявява, че засега целта й е да изгради една общност от хора, мечтаещи и работещи за космически изследвания, от SPACE посочват, че имат 4-годишна програма с курсове по математика, астрономия, астрофизика, компютърни науки, космическо право, космическа търговия, биология, космическа медицина и астробиология, руски, китайски и т.н.

Академията организира на остров Ман в началото на юли и международна конференция "Космосът: От скок към заселване".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1820 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.07.11 | 04:12

2
Е да! Нека децата да гладуват, и болните да умират! Как не ги е срам!
пен4о питанката

2012.06.26 | 10:23

1
Ех да имах 100 .... милионаааааа ,как то се пее в една стара сръбска песничка,с остър аромат на носталгия.... или не се пееше точно така ....

Добави коментар

Водещи новини