Най-високата сграда в света ще бъде построена за 90 дни!

  • 20 юни 2012 14:46

  • 1358
  • 0
Най-високата сграда в света ще бъде построена за 90 дни!
©

Строежът на най-високия небостъргач в света - Бурж Халифа, намиращ се в Дубай, отне общо 5 години. Китайската строителна компания Broad Sustainable Building (BSB) обаче се амбицирала да подобри този рекорд близо 40 пъти. Тя заяви, че ще издигне в Китай новата най-висока сграда – небостъргача Sky City, само за 90 дни, информираха световни агенции, цитирани от Econ.bg.

Ако всичко премине по план, зданието ще се извисява на 838 метра, надминавайки Бурж Халифа с 10 метра.
То ще се намира в столицата на провинция Хунан, намираща се в централен южен Китай, пише inews.bg.

Компанията BSB вече построи 3-етажна сграда само за 9 дни и 30-етажен хотел за 15 дни.

Според CNNGo изграждането на 220-етажната Sky City ще струва около 628 млн. долара. За сравнение, построяването на Бурж Халифа беше доста по-скъпо – цената му беше около 1,5 млрд. долара.

От BSB ще наблегнат на два аспекта на сградата - социалния и екологичния.

От една страна, компанията заявява, че 10-те най-високи небостъргача в света сa построени само за богатите. "Sky City ще се поделя наравно и от богатите, и от бедните. Tя ще поощрява тяхното съвместно съжителство и ще подпомага изграждането на хармонично общество", казват от BSB.

Сградата, която по план трябва да бъде започната през ноември 2012 г. и завършена през януари 2013 г., ще бъде от смесен тип. В нея ще се помещават както луксозни апартаменти, така и евтини имоти, ще има офиси и място за търговия на дребно.

Наред с това небостъргачът ще щади природата - енергията, която ще се консумира в него, ще е едва една пета от използваната в конвенционалните сгради. В него ще бъдат изградени и системи за рециклиране на отпадъците.

Екологичността на сградата се допълва и от начина, по който тя ще бъде издигната. BSB планира да изпълни строителството, използвайки своя патентована иновативна предпроизводствена техника.

Сградата ще е устойчива на земетресения и ще разполага със 104 асансьора. Общата ѝ полезна площ ще надвишава 1 млн. квадратни метра (1 квадратен километър).

Компанията е получила одобрение за строителството от местното правителство в провинция Хунан, но все още очаква зелена светлина и от централните власти в Китай.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини