Учени препоръчаха на шофьорите да слушат песни на Адел в пиков час

  • 15 ноември 2019 11:56

  • 673
  • 2
© Gettyimages

Бразилски учени твърдят, че песните на Адел намаляват стреса и поддържат постоянен пулса, когато човек шофира в пиков час, съобщи в. "Дейли мейл".

Успокояващи са и песните на Еня. Учените от два университета в Сао Пауло са проверили теорията си с пет жени, шофиращи в бразилския град Марилия. Плейлистата се състояла от версии на пиано на хитовете "Hello" и "Someone Like You" на Адел, "Exile" на Еня, инструментална версия на "Amazing Grace" на Крис Томлин и мелодията за медитация "Electra" на "Еърстрийм".

Жените са шофирали по натоварени улици 3 км в Марилия в автомобил, предоставен от учените. Те са изминавали отсечките средно за 20 мин. В единия тест са шофирали с музика, а в другия - на тихо. Учените измервали постоянно сърдечния им ритъм, информира БТА.

Адел и Бионсе са записали обща песен

Музиката е намалила колебанията в сърдечния ритъм, а това с времето би помогнало за избягване на сериозни проблеми със сърцето. "Установихме, че сърдечният стрес у участничките в експеримента намалява, когато слушат музика, докато шофират" - каза проф. Витор Валенти от екипа. Сърдечният стрес е показател колко се натоварва сърцето. Когато хората са стресирани, организмът им освобождава съединения, които ускоряват сърцето и вдигат кръвното налягане. Това увеличава опасността от увреждащо възпаление или инфаркт за хората, които вече имат проблеми.

периоди с възпаление или високо кръвно предразполагат към развиване на сърдечносъдово заболяване, сърдечна недостатъчност, деменция, инсулт. Известно е, че музиката подсъзнателно влияе върху ритъма на мозъчните вълни и регулира активността на нервната система, като сваля кръвното налягане и пулса.

Последвайте канала на

БТА
673 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.15 | 16:50

2

Ъъъъъ,кво???? Противният и глас и гнусната английска поп-чалга която пее,са способни по-скоро да ме накарат да изпразня няколко пълнителя на калашник в мола отколкото да ме успокоят!!! Слава Богу,че никога не съм си и помислял да изслушам цяла нейна песен,а тея бразилски учени явно са някакви уникални извратеняци!

2019.11.15 | 13:35

1

аз пък предпочитам да си слушам сръбско или гръцко, тази биволица пее на английски , дразни ухото , не е музика за нашите геогравски ширини , нова е за западняците дето са п-тки те да си я слушат, какво да и слушам на тая пача?

Добави коментар

Водещи новини