-
11 ноември 2019 20:24
- 2877
- 2
По данни на ООН около 1,3 млрд. тона храни се изхвърлят всяка година в световен мащаб, което вреди не само на околната среда, но и на климата, съобщава БНР.
Подобно безсмислено разточителство е сред основните проблеми пред човечеството, смята нюйоркският готвач Макс Ла Манна, който е автор на книгата "Повече растения, по-малко отпадъци".
Пред Би Би Си разказа, че и баща му също е бил главен готвач, който го е учил да не изхвърля храна.
Днес на нашата планета живеят почти 9 млрд. души, от които 820 млн. страдат от недохранване.
Според Ла Манна хората често купуват много храна – повече отколкото им е нужно и заради това той съветва да се прави списък с необходимите продукти. Той посочва, че е по-добре първо да се използва вече купената храна, преди да се ходи отново в магазина.
Правилно съхранение
Храната се разваля, ако не се съхранява правилно. Картофи, лук, домати, чесън и краставици не трябва да се държат в хладилник, а на стайна температура.
Зелените салати, лук, спанак и др. може да се държат в купа с вода.
Ако виждате, че имате излишен хляб, може да го сложите във фризера.
В супермаркета не избирайте най-красивите на външен вид плодове и зеленчуци, тъй като те не са по-вкусни от останалите, които често се изхвърлят.
А ако имате възможност купувайте пресни продукти от производител или фермерски пазар.
Според нюйоркския готвач остатъците също са полезни. Ако често готвите и постоянно ви остава нещо недоизядено, отделете си един ден в седмицата, когато ще ги стоплите или ще ги сготвите отново по различен начин. Така храната няма да отиде на боклука, а освен това ще икономисате време и пари.
Не забравяйте за камерата
Най-лесно е запазването на храни в камерата. Например, ако са ви останали твърде меки за салата зеленчуци, можете да ги замразите, а след това да ги сготвите.
Във фризера може да сложите дори недоядена супа, която после само трябва да се стопли.
Приятно е да се излезе от офиса за обяд с колеги, особено в любим ресторант, но е най-добре да си носите храна от дома, смята Ла Манна.
От остатъци, които не сте сложили в ястието, можете да си направите бульон – зеленчуци, олио или масло, любимите ви подправки – и готово.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски и Берое с нов опит да се върнат на победния път
Лудогорец продължава похода си към нова титла в Пазарджик
Белгийци разпитват Левски за Кордоба
Черно море излиза за нови три точки срещу коравия Пирин
Левски приема ЦСКА в първия мечтан финал
Сакраменто и Везенков отново се провалиха срещу Ню Орлиънс и останаха извън плейофите
Коментари 2
Добави2019.11.12 | 06:41
Това не е негова работа.
А и това по хотелите и фаст фууд не е храна а химия.
Добави коментар
Водещи новини
Главчев: Предложих на президента Радев аз да поема МВнР
20 април 202412:32
Бонев и Хекимян в спор за бюджета на СОС, паркоместата в София и заплатите на общинарите и кмета
20 април 202409:23
Даниел Лорер: Косата ми побеля от избори!
20 април 202409:29
Андрей Цеков: За успех в регионалната политика трябва да мислиш за хората, а не за своите хора
20 април 202411:34
Николай Рашков: Транспортният бранш има нужда от представителност и хора с експертиза по темата
20 април 202408:10
Подробности за заловеното рекордно количество хероин на ГКПП "Капитан Андреево"
20 април 202412:27
Ето с каква скорост е карал Начо, който уби Ферарио Спасов
20 април 202409:41
Калин Стоянов: Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков
20 април 202411:07
Министър Цоков: Има карантинирани класове заради коклюш в София
20 април 202410:29
2019.11.12 | 11:39
Най-лесно да научиш някого да не изхвърля храна е като му намалиш драстично заплатата. В България за това не се изхвърля много храна, защото работодателите ни се грижат за нас, даже някои въобще не плащат.