Фестивал на цветовете се проведе в Ивайловград

  • 10 ноември 2019 10:27

  • 1130
  • 1
Фестивал на цветовете се проведе в Ивайловград
©

Фестивал „Цветовете на улицата“ с атрактивни и нетрадиционни методи на изкуството се проведе в Ивайловград, който бе обагрен от стрийт арт пленери и изложби. Събитието е част от проект „Цветовете“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция 2014-2020.

Участващите във фестивала творци рисуваха по фасади, спирки, улични обекти и други публични места. По този начин бяха създадени своеобразни „галерии на открито“. Чрез пленер на художници върху платна бяха пресъздадени туристическите ресурси на района. Впоследствие в България и Турция ще бъдат организирани изложби, които ще включват създадените по време на фестивала художествени произведения и фотографии на стрийт арт творбите, които по този начин ще бъдат популяризирани още по-широко.

По време на фестивала Ивайловград беше озвучен от поп и рап певци и фолклорни състави от България и Турция. Прозвучаха изпълнения на Тракийски хор „Яни Попов“, женски фолклорни групи от с. Свирачи и с. Чамлъджа, Турция. За доброто настроение допринесоха и кукерите от кв. ''Лъджа''.

Фестивалът в Ивайловград е финансиран по втората покана на програмата за трансгранично сътрудничество. Проект „Цветовете“ има за цел да популяризира трансграничното културно, историческо и природно наследство в районите на Ивайловград и Кешан/Чамлъджа в Република Турция и да насърчава развитието на културния туризъм. Водещ партньор е Сдружение „Гражданска инициатива за обществено развитие и интеграция“. Проектът надгражда и продължава инициативата „Пътят на художника“, реализирана в периода 2017-2018 г.

Управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция е с общ бюджет малко над 29,6 млн. евро и подкрепя изпълнението на проекти в областта на околната среда и туризма. До момента по нея са финансирани 77 проекта на обща стойност 20,7 млн. евро.

Последвайте канала на

Novini.bg
1130 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
редник от поделение 55330-д10

2019.11.10 | 12:35

1

На времето служих там, в МНО, не в гранични. Командир на батальона беше подп. Михайлов. Старшина на ротата беше един изрод, казваше се Вълканов. На другия полюс бяха старшина Терзиев и м-р. Грозданов. Всеки ден бяхме в Карпуз чешма. А тоя Вълканов ни е карал да изнасяме цялото спално помещение заедно с леглата, одеалата и шкафчетата горе до бункера, защото не било подредено. А бункера е на един хълм, пълен с камънаци и капини.

Добави коментар

Водещи новини