На кръжащи около черни дупки планети вероятно е невъзможно да има живот

  • 16 октомври 2019 14:16

  • 613
  • 1
На кръжащи около черни дупки планети вероятно е невъзможно да има живот
© Pixabay

Учени под ръководството на астрофизика Джереми Шнитман от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА заключиха, че на планети, които кръжат около черни дупки, вероятно е невъзможно да има живот заради синьото отместване на светлината, съобщи сайтът "Физ.орг".

Макар да не излъчват светлина, черните дупки може да имат акреционни дискове - структури от плазма и горещ газ, които орбитират около гравитационен капан, преди да попаднат на хоризонта на събитията.

Дискът може да излъчва достатъчно енергия, за да създаде около черната дупка обитаема зона, в която планетите са с подходящи условия за живот, включително подходяща температура и вода в течно състояние.

Акреционните дискове обаче се въртят с много висока скорост, която се доближава до тази на светлината. В резултат излъчваната от единия край на диска светлина ще е с червено отместване, а фотоните в другия му край - със синьо отместване. При синьото отместване дължината на електромагнитните вълни е малка, докато честотата им нараства, т.е. настъпва изменение в ултравиолетовата част на спектъра. Казано с други думи, става въпрос за високоенергийна радиация, която е катастрофална за хипотетичния живот.

Същевременно засега не е ясно възможно ли е в действителност край черни дупки да кръжат планети.

Последвайте канала на

БТА
613 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коперник

2019.10.16 | 15:02

1

Учени под ръководството на астрофизика Джереми Шнитман от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА заключиха, че на планети, които кръжат около черни дупки, вероятно е невъзможно да има живот заради синьото отместване на светлината, съобщи сайтът "Физ.орг"
.... Същевременно засега не е ясно възможно ли е в действителност край черни дупки да кръжат планети.

Голяма "новина" прочетох.

Добави коментар

Водещи новини