Проф. Боян Биолчев представи новия си роман в Русенския университет

  • 10 октомври 2019 14:23

  • 222
  • 0
Проф. Боян Биолчев представи новия си роман в Русенския университет
© Булфото

Новият роман на проф. Боян Биолчев - "Преселението", е бил представен в Русенския университет. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

Проф. Велизара Пенчева, председател на Общото събрание на университета, е открила събитието, представяйки успешното си сътрудничество с проф. Биолчев, макар и в една сфера, различна от литературата. Тя е споделила радостта си, че проф. Биолчев е за втори път в Русенския университет, за да представи своя книга.

От висшето училище информират, че "Преселението" е книга, повлияна от личната съдба на рода на проф. Биолчев.

Историята се развива по време на Междусъюзническата война. До написването на книгата проф. Биолчев стига след като прочита всичко, което е посветено на този период. Той самият е имал възможността да контактува с преселници, които са били деца по време на описваните събития.

Авторът отсядал лятно време в Царево и записвал разказите на тези вече остарели мъже, в чиито очи и гласове се усещала много мъка. Години по-късно, на основата на тези свидетелства, проф. Биолчев сътворява колективния образ на страданието и макар че героите и имената на местата, които описва, са измислени, техните преживявания и чувства са истински. Думите на неговата баба, която го е отгледала, "няма лоши народи, има лоши хора", са въплътени в творбата му.

По време на представянето проф. Биолчев е споделил, че досега е написал 28 книги и не може да каже коя е неговата любима творба, но може да каже, че не се срамува от никоя. Той вярва, че истинският писател, не е този, чиито творби стоят на витрините, а този, който присъства в съзнанието на хората.

Последвайте канала на

Novini.bg
222 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини