Древни хора са се заселили на остров Мадагаскар преди 11 000 години

  • 10 октомври 2019 12:57

  • 369
  • 0
Древни хора са се заселили на остров Мадагаскар преди 11 000 години
© pixabay

Учени от Пенсилванския университет установиха, че древни хора са се заселили от Африка на остров Мадагаскар преди 11 000 години, т.е. 9000 години по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщава БТА.

Дълго време възникването на селища там бе загадка за специалистите. Сега били анализирани резултатите от радиовъглеродно датиране на археологически паметници на острова. Това позволило на учените да създадат голяма база данни, включваща възрастта на артефактите и останки от растения и животни, включително намерените на предполагаемото място на селищата. Били използвани статистически методи, за да се подредят по важност данните.

Известно е, че преди около хиляда години на остров Мадагаскар са измрели много видове животни, сред които хипопотами джуджета, гигантски епиорниси, известни също като слонски птици, гигантски лемури и костенурки. Ако хора са започнали да строят постоянни селища там преди 1500 години, въпросните животни са изчезнали относително бързо.

В случай че хора са попаднали на острова преди 11 000 години, това означава, че са живели заедно с тези видове много по-дълго и че промените в биоразнообразието не са били толкова резки, а са станали в резултат на постепенни изменения в околната среда. Учените заключили, че резултатите от датирането, които навеждат на мисълта за присъствие на хора на остров Мадагаскар преди 11 000 години, са надеждни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини