Маите са оказали голямо въздействие върху околната среда

  • 09 октомври 2019 20:49

  • 3274
  • 0
Маите са оказали голямо въздействие върху околната среда
© Pixabay

Учени от Тексаския университет в Остин установиха, че маите са оказали по-силно въздействие върху околната среда, отколкото се предполагаше досега, съобщи Физ.орг.

Маите превръщали обширни горски райони в поля и системи от водни канали, увеличавайки по този начин съдържанието на парникови газове в атмосферата.

Специалистите заснели обитавана навремето от маите местност в Централна Америка с помощта на технологията лидар, която позволява да се получи информация за отдалечени обекти посредством светлинни източници, включително радари. Бил обхванат район с площ 250 кв.км. Изображенията дали възможност да се създаде карта на повърхността под гъстата растителност. Учените открили обширни поля и водни канали.

Смята се, че маите са се сблъскали с неблагоприятни условия в обкръжаващите ги среда - повишено морско ниво преди 3000 - 1000 години и суша преди 1200 - 900 години. За да се приспособят, е трябвало да превърнат гори в системи от водни канали.

Преместването на големи групи хора и нарасналото търсене на хранителни продукти накарали маите да разширят системата от водни канали. Специалистите открили следи от отглеждане на култури, например царевица, както и черупки и животински кости.

Създаването на мрежа от водни канали довело до изхвърляне на голямо количество въглероден диоксид и метан.

Известно е, че през 9-и век в цивилизацията на маите настъпил упадък, който се изразил в бързо намаляване на населението, обезлюдени градове и разрушени системи за водоснабдяване. Учените предложиха няколко хипотези, които обясняват изчезването на цивилизацията на маите с недостига на плодородни почви и питейна вода, епидемии или завоевания на други народи.

Последвайте канала на

БТА
3274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини