Морж преобърна кораб в Арктика, за да защити малките си

  • 04 октомври 2019 12:35

  • 2094
  • 0
Морж преобърна кораб в Арктика, за да защити малките си
© Pixabay

Първите впечатления, които имаме за един морж са за голямо животно, тежко, спокойно и мързеливо, неспособно на агресивни действия. Това мнение обаче е опровергано от случилото се на група руски изследователи и журналисти, предаде "Канал 3".

Докато били на експедиция в Северния полярен кръг, в опит да поемат по пътя на откривателите от XIX век, корабът им бил атакуван и потопен от майка-морж. Експедицията, водена от руския кораб "Алтай", направил няколко спирания по пътя, за да може екипът да разучи ледниците и животните.

На всяка спирка били транспортирани от надуваем влекач от лодката до брега. Всичко било наред докато не стигнали връх Гелър на остров Земя Вилчек. Качили се на влекача, когато били атакувани от бесен морж. Нападението било така ожесточено, че лодката била потопена. Пътниците незабавно били евакуирани на брега от войници от руския северен флот.

Моржът бил ранен от атаката, а свидетели казват, че го е направил, за да защити малките си. Поведението му е често срещано между майките-морж, които нападат щом усетят заплаха за малките си.

Популацията на моржове е много застрашена от климатичните промени и естествената им среда се намалява всеки ден. Арктическият лед се топи с бързи темпове. Затова са принудени да се събират на групи в крайбрежията, което води до чести срещи с хората.

Последвайте канала на

Novini.bg
2094 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини