Документална изложба, посветена на 100-годишнината от края на ПСВ, ще бъде открита в Габрово

  • 01 октомври 2019 14:29

  • 168
  • 0
Документална изложба, посветена на 100-годишнината от края на ПСВ, ще бъде открита в Габрово
© Регионален исторически музей - Габрово

Документална изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война /1914-1918/, ще бъде открита в Регионалния исторически музей на 8 октомври.

Изложбата е под наслов "Победа и погром. Величие и падение". Това съобщи Цветомира Койчева, началник на отдел Държавен архив" в Габрово, предаде БТА.

В изложбата, осъществена с подкрепата на Националния комитет за отбелязване 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, са представени документи, снимки и архивни материали от Националния архивен фонд. Сред тях е ратифицираното копие на Договора за мир между страните победителки в Първата световна война и България, подписан в Ньой сюр Сен, Париж на 27 ноември 1919 година.

Организираната от Държавна агенция "Архиви" документална изложба представя българската армия и военачалници, заедно с епизоди от живота на фронта, проследява разгръщането на бойните действия и приключването на войната. Представените архивни документи са специално подбрани и някои от тях, като тайната конвенция между Царство България и Германската империя, подписана на 24 август (6 септември) 1915 година, се показват за първи път пред публика. Мотото на изложбата е взето от запис в личния боен дневник на генерал Владимир Вазов от 6 ноември 1918 година. Тя може да бъде посетена до 31 октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини