БАН чества 150 години от основаването си с поредица от инициативи

  • 30 септември 2019 15:29

  • 250
  • 0
БАН чества 150 години от основаването си с поредица от инициативи
© Българска академия на науките

С изложба на открито, посветена на постиженията на научните звена на БАН и с награждаване на ръководителите на най-успешните проекти по програмата за подпомагане на млади учени и докторанти Българската академия на науките открива честванията, свързани с отбелязванeто на 150-годишнината ѝ. Събитията ще се състоят на 2 октомври, съобщиха от пресцентъра на академията.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще открие изложбата на Моста на влюбените на НДК в 11.30 часа.

Тържественото връчване на наградите на 41 млади учени от БАН, организирано от комисията за млади учени към Седмото общо събрание, ще е в залата на Националния археологически музей на БАН от 17.00 часа. Входът за него е с покани.

Сребърна възпоменателна монета "150 години Българска академия на науките" пусна в обращение Българската народна банка от 16 септември 2019 г. Предстои валидиране на марка за годишнината, а специален документален филм ще разказва за историята на Академията, ще има и три книги за сградата на БАН, която е паметник на българското културно наследство, подготвени са също кратка история за дарителството и благодетелите.

Тържествен концерт-спектакъл ще има на 12 октомври, събота, в зала 1 на НДК. На тази дата през 1869 г. в румънския град Браила е учредено Българското книжовно дружество, а БАН е негов правоприемник. В съботния ден музеите на БАН /Природонаучен, Етнографски, Национален археологически и Национален антропологичен/ и Ботаническата градина на БАН ще са с "вход свободен" за посетителите.

Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници на БАН ще представи първия в България демонстрационен павилион с почти нулево енергийно потребление.

В Световния ден на зрението - 8 октомври, водещи специалисти ще говорят в БАН за превенцията и лечението на застрашаващи зрението заболявания. Организатор е Отделението за медицински науки към Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН. Изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж ще представи пред международната общност дейността на БАН. За своята 150-годишнина БАН е създала юбилейно лого и специална интернет страница.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини