Орангутанът Сандра заминава от Аржентина за САЩ, за да се лекува от депресия

  • 27 септември 2019 12:42

  • 603
  • 0
Орангутанът Сандра заминава от Аржентина за САЩ, за да се лекува от депресия
© Pixabay

Женският орангутан Сандра, смятан от аржентинското правосъдие за чувствително създание, което притежава права, днес ще пристигне в САЩ, за да се възстанови от депресията, която разви в Буенос Айрес, предаде Франс прес.

Сандра ще пътува в специална метална клетка в трюма на самолет, който извършва редовен полет от Буенос Айрес за Далас, Тексас. Ветеринари ще се грижат за животното по време на полета.

След като Сандра живя в плен, дестинацията й е резерват с площ 40 хектара в Уочула, Флорида. Там живеят орангутани, пристигнали от различни страни, от цирове и зоопаркове.

Сандра е родена през 1986 г. в зоопарка в Рощок, Германия. През 1994 г. е транспортирана в зоопарка в Буенос Айрес. През 2015 г. предизвика международен интерес, след като аржентински съд, сезиран за лошото й здравословно състояние, постанови, че Сандра е чувствително създание, различен от човека субект, който има право на свобода. Съдът прецени, че Сандра може да ползва защита на индивидуалните свободи, за каквато настояваше асоциация за защита на животните.

Зоопаркът в Буенос Айрес бе превърнат в екопарк, в който животинските видове са малко. От ветеринарния факултет в университета в Буенос Айрес настояха, че по-малката среда за живот застрашава Сандра след промяната на условията й на живот, и че е нужно животното да бъде транспортирано на друго място. Съдът реши, че благоденствието на Сандра трябва да бъде гарантирано.

Последвайте канала на

БТА
603 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини