Принц Уилям и Кейт кръстиха полярен изследователски кораб на Дейвид Атънбъро

  • 26 септември 2019 20:13

  • 1111
  • 0
Принц Уилям и Кейт кръстиха полярен изследователски кораб на Дейвид Атънбъро
© Getty Images

Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член и съпругата му кръстиха новия британски полярен изследователски кораб "Сър Дейвид Атънбъро" - много по-подобаващо име от "Боути Макбоутфейс", както сънародниците им предпочитаха да се нарича той, съобщи Ройтерс.

Хумористичното име беше най-популярното предложение в анкета от 2016 г. Правителството обаче предпочете да почете известния природоизследовател.

Името "Боути Макбоутфейс" за утеха беше дадено на малкия жълт подводен изследователски апарат на кораба, който може да се движи на голямо разстояние под леда, за да събира данни.

На церемонията в корабостроителницата в Бъркънхед, където е построен гигантският ледоразбивач, херцогинята на Кембридж Кейт МидълтънКейт Мидълтън Кейт Мидълтън е родена на 9 януари 1982 г. в Рединг, графство Бъркшър, Англия. Тя е най-голямата от натисна жълто копче, с което задвижи лоста с бутилката шампанско и тя се разби в кораба, както е традицията.

 

Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член произнесе кратка реч за важността на кораба за изследването на Арктика и Антарктида. След това покани 93-годишния Атънбъро да се изкаже. Той призна, че това за него е възможно най-голямата чест.

Изследователският кораб "Сър Дейвид Атънбъро" е дълъг 129 м. Той може да преминава през лед с дебелина 1 м със скорост 5,6 км/ч. На него могат да работят до 60 учени. Екипажът му е около 30 души.

Пробното му плаване в северното полукълбо ще е от март догодина. От октомври ще започне работа към Британския антарктически институт.

 

Последвайте канала на

БТА
1111 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини