Петтонна британска бомба от Втората световна война беше открита в Полша

  • 20 септември 2019 17:33

  • 932
  • 0
Петтонна британска бомба от Втората световна война беше открита в Полша
© Кадър: YouTube/ iswinoujscie pl

Петтонна бомба "Толбой" ("Дългуча") - една от най-големите бомби, използвани от Великобритания през Втората световна война - беше открита в протока Швина в полския пристанищен град Швиноуйшче и властите извършват безпрецедентна подготовка за изваждането й, предаде ДПА.

Бомбата била открита при изкопни работи за увеличаване на дълбочината на плавателния канал Шчечин-Швиноуйшче. Тя се намира близо до една от двете основни фериботни връзки в града.

Властите още не са определили дата за изваждане и обезвреждане на бомбата, каза за ДПА говорителката на Западнопоморското воеводство Агнешка Мухла-Лагош. Тя подчерта, че няма непосредствена опасност за жителите.

Говорителката отбеляза, че ще бъдат свикани няколко спешни съвещания на местните власти за намиране на адекватно решение. "Имаме опит с изваждането на неизбухнали боеприпаси от дъното на канала, но не и с толкова голям обект, така че ни трябва време да се подготвим", обясни Мухла-Лагош.

Може да се наложи жители на града да бъдат евакуирани, но е твърде рано да се каже в какъв радиус от местонахождението на бомбата, допълни тя.

В Швиноуйшче живеят над 40 000 души.

Последвайте канала на

БТА
932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини