Най-обичаните сосове по света

  • 09 септември 2019 17:13

  • 1529
  • 0
Най-обичаните сосове по света
© Pixabay (архив)

Сосът, тази неизменна подправка, с която консумираме почти всичко, заема едно челните места в любимите добавки на хората.

Древните римляни се гордеели със своя гарум - течна подправка, направена от оцет и риба: скумрия или риба тон се държи на слънце в продължение на няколко месеца, след което се вари и се добавя оцет към рибената основа, както и сол, черен пипер, зехтин и вино. Днес най-предпочитаните сосове са кетчуп, майонеза и горчица. Но почти всяка държава си има свой традиционен, с който гали сетивата. Foodpanda, разгледа най-известните традиционни течни добавки. Днес са измислени толкова много рецепти за сосове, че броят им почти надвишава количеството храна, за което са предназначени

Популярни китайски сосове

Всеки сос се състои от течна основа (риба, месо, гъби, зеленчуков бульон, сметана, мляко, заквасена сметана) и пълнител (допълнителни съставки) - яйчни жълтъци, зеленчуци, плодове, подправки, ароматни билки. Пълнежът може да се приготви с или без брашно. Консистенцията на всички се дели на течна и гъста (т. Нар. Капки). В сосовете се добавят вино, сирене, натрошени ядки, мед. Брашното, царевичното нишесте и картофеното нишесте обикновено се използват за сгъстяване на соята.

Сос Бешамел (Франция)

Консумира се с риба, морски дарове, месо, зеленчуци, лазаня, мусака. Основата му е мляко, масло и брашно. Има много вариации на френския млечен сос. Бешамелът се приготвя със смесен бульон (месен или зеленчуков - за вегетариански ястия) със сметана, дижонска горчица, настърган кашкавал, лук, шалот и гъби.

Сос песто (Италия)

Консумира се с тостове, макаронени изделия, спагети, лазаня, ориз, картофено пюре, месни и рибни ястия. Той се приготвя основно със зехтин, босилек, чесън, кедрови ядки и лимон. Предимства на пестото е, че процесът на готвене е много прост. Не е необходимо да правите нищо: да пържите или варите. Пестото се приготвя със сушени домати, този сос е отлична алтернатива на пицата с пълнеж от домати, перфектното допълнение към печене на фурна или зеленчуци на скара.

Червен сос (Швеция)

Подходящ за гювечи и месо. В основата му са боровинки, вино и нишесте. Той е с високо съдържание на витамини. Сладко-киселият му вкус създава прекрасна хармония с ястия от червено месо.

Сос Тартар (Франция)

Хапва се с риба (варена, пържена и печена), морски дарове, зеленчуци, меса, яйца, студено печено. Води се един от най-сложните сосове, защото е с много компоненти, като яйца, гъви, краставица и др.

Гуакамоле (Мексико)

Подходяща добавка за царевичен чипс, хляб, мексиканска кухня. Гуакамоле е националното мексиканско ястие. На външен вид по-скоро прилича на лека закуска, въпреки че името на ястието буквално се превежда като "сос от авокадо".

Последвайте канала на

Novini.bg
1529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини