При разкопките на древния град Мисионис бяха открити четири базилики

  • 09 септември 2019 10:29

  • 1533
  • 0
При разкопките на древния град Мисионис бяха открити четири базилики
© Булфото (архив)

При разкопките на древния град Мисионис тази година бяха открити четири базилики и други църкви, много сгради, уникално запазени. Това е и голям духовен център – от този район е започнала мисията на Андрей Първозвани, който е бил апостола, отговарящ за днешна Североизточна България. Това обясни проф. Николай Овчаров пред БТВ.

"Мисионис е един много голям късно античен и средновековен град, споменат е от арабския географ Ал-Идриси, като голям търговски център", уточни археологът.

"Тази година е проучен хореумът – зърнохранилището на крепостта, както и сгради северно от базилика номер 2", обясни и археологът Ангел Конаклиев. По думите му височината на крепостната стена, която е използвана като част от зидовете на хореума, е до 4 метра и е запазена.

Според проф. Овчаров Мисионис и Перперикон имат сходна история. И двата града се противопоставят на османското нашествие, но загиват в пожарища. Кръщелната на най-голямата базилика в Мисионис вече е защитена и покрита и може да бъде показана на хората. „Тук са приемали християнството възрастните езичници”, уточни проф. Овчаров.

При разкопките на древния град Мисионис са открити предмети от бита, но и от въоръжението и снаряжението, както и накити, добави археологът Ангел Конаклиев.

По думите му трябва да се помисли и за консервацията на разкритото до сега, за да добие по-привлекателен вид самият град.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини