Учени: Човекът е оформил мозъците на кучетата, за да се държат по специфичен начин

  • 06 септември 2019 13:48

  • 1589
  • 1
Учени: Човекът е оформил мозъците на кучетата, за да се държат по специфичен начин
© Pixabay

Причината да има голямо различие в поведението на отделните породи кучета, е в човека - той е оформил мозъците им бавно така, че да служат на целите му, съобщи в. "Дейли мейл".

Поведенческите нюанси в различните породи кучета са резултат от търсенето на идеалното куче пазач, ловец, овчар или любимец за гушкане. Затова отделните породи кучета, макар и да принадлежат към един вид, вече могат да бъдат разграничени по сивото вещество с магнитноядрен резонанс.

Разликите се проявяват под формата на любвеобилността на лабрадора, яростната упоритост на териера и непоколебимия бдящ поглед на добермана.

Селективното развъждане често се сравнява с еволюцията, която в случая се ускорява от човека.

Учени от няколко американски университета, сред които Харвард и Стоуни Брук, изследваха 95 кучета от различни породи с магнитноядрен резонанс, за да установят ефекта от селективното развъждане. Резултатите им показват, че значителните вариации в структурата на мозъка не са свързани с размера на тялото и формата на главата. Специалистите са установили шест основни мозъчни мрежи, всяка от тях свързана със специфични поведенчески черти.

Последвайте канала на

БТА
1589 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Kik

2019.09.06 | 16:34

1

По същия начин са оформени мозъците на 6 милиона днешни българи. Да служат на политиците а не обратното.

Добави коментар

Водещи новини