Археолози откриха рядка древноримска мозайка във Великобритания

  • 03 септември 2019 09:54

  • 702
  • 0
Археолози откриха рядка древноримска мозайка във Великобритания
© Getty Images (архив)

Древноримска мозайка, изобразяваща митично състезание с колесници, бе открита в района на селището Боксфорд в графство Бъркшър, Англия, съобщи в. "Дейли мейл".

Става въпрос за една от общо три подобни мозайки в света. Тя представя надпревара с участието на внука на Зевс Пелопс, който иска да се ожени за принцеса Хиподамея.

Мозайката е дълга 6 метра и датира отпреди 1600 години. Археолози попаднали на нея през 2017 г., но едва наскоро тя бе изцяло открита. Това несъмнено е една от най-вълнуващите археологически находки във Великобритания.

Възможността за преместване на мозайката и излагането й в музей бе отхвърлена. Експерти поясниха, че не може да става дума за преместваното й, защото е с много големи размери, които не позволяват включването й в музейна сбирка. Археологът Мат Никъл, който е участвал в разкопките, увери, че иконографията на мозайката е единствена по рода си.

Изобразени са Белерофонт и Пегас, но главното действие е свързано с Пелопс и участието му в състезание с колесници, за да победи в надпреварата и да се ожени за Хиподамея - отбеляза експертът по древногръцко и древноримско изкуство Антъни Бийсън. - На баща й цар Еномей било казано, че бъдещият му зет ще предизвика смъртта му. Царят карал всички кандидати за ръката на дъщеря му да участват заедно с него в състезание с колесници. Той ги заставял да вземат принцесата в колесницата си. Загубилите надпреварата с него участници били обезглавени. Пелопс успял да убеди водача на колесницита на Еномей - Миртил да я повреди. Това довело до смъртта на царя. Пелопс спечелил състезанието, но убил Миртил, който преди кончината си проклел рода му. Смята се, че погребалните игри в чест на Еномей са в основата на олимпийските игри."

Последвайте канала на

БТА
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини