Палеонтолози в търсене на български динозаври

  • 27 август 2019 16:48

  • 979
  • 3
Палеонтолози в търсене на български динозаври
© Фейсбук/Национален природонаучен музей

На 22 август 2019 завършиха теренните проучвания под ръководството на д-р Латинка Христова, палеонтолог в НПМ-БАН, с участието на специалисти от НПМ–БАН, Геологическия институт при БАН и Софийския университет, съобщиха от Национален природонаучен музей.

Разкопките се провеждат с цел разкриването на останки от динозаври и друга фауна в мезозойското находище край Трън. Тази година експедицията донесе нови находки на кости от динозаври, както и на фрагменти от корубите на костенурки от поне 4 различни пласта.

По време на първата експедиция през 2018 бяха установи два различни по възраст горнокредни пласта с гръбначна фауна в находището край Врабча. Те ясно показват присъствието на крайбрежна природна обстановка, сухоземна растителност и водни и сухоземни гръбначни и безгръбначни животни. След направените анализи и палеонтоложки сравнения и определения вече може да се твърди, че са намерени кости от поне два различни вида динозаври (тревопасен титанозавър и вероятно хищен динозавър) и първите за страната находки на мезозойски крокодиломорфи и страничношийни костенурки (Pleurodira).

Всичко това открива нова страница в представите за къснокредната природа на България и допълва познанията ни за фауната на Европа по това време.

Последвайте канала на

Novini.bg
979 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Джамбо

2021.01.16 | 13:30

3
Ония ден намерих нокти и зъби но не знам от какво са дали от динозавърче или от перодактил Timujin Timujin ми е меисинж
хехе

2019.08.27 | 17:40

2

Те така другаре. Българския динозавър е по-малък брат на съветския динозавър...

BG

2019.08.27 | 17:39

1

Ако намерят и българските им паспорти, доказателствата ще будат страхотни.

Добави коментар

Водещи новини