-
27 август 2019 15:53
- 1764
- 2
За първи път екип от български учени проведе проучване за съдържанието на ксантохумол на произвеждани в страната бири. Изследването показва, че съдържанието на ксантохумол в българското пиво като усреднена стойност е 44 мкграм/литър пиво. Резултатите са много близки до стойностите, получени при сходни изследвания в Чехия и други европейски страни. Ръководител на българското изследване е д-р Сергей Иванов, съобщиха от Съюза на пивоварите в България.
В хмела ксантохумолът присъства в изключително високи концентрации – в зависимост от сорта от 0.1 до 1% от свежото тегло. По света той се използва почти единствено за производство на бира и така това растение се явява основния достъпен за човека източник на ксантохумол. Принадлежи към семейството на флавоноидите - растителни метаболити със силно антиоксидантно действие. Експертите посочват, че в пивото се откриват над 100 съединения, произхождащи от хмела, включително ксантохумол и много полифеноли.
През последните години редица изследвания в Чехия, Германия, САЩ, Китай и др. страни показват, че ксантохумолът притежава уникални биологични характеристики. Той е инхибитор на хроничните възпалителни процеси, водещи до активация на карциногенезата. „Ксантохумолът има профилактично действие, активира обезвреждането на токсини и проявява директна антивирусна, антибактериална и антиоксидантна активност. Подпомага превенцията на затлъстяването и диабета, намалява натрупването на мазнини и поемането на вода от мастните клетки.“, коментира д-р Сергей Иванов при представянето на изследването на Х-та конференция на Българското дружество по хранене и диететика.
В българското проучване за ксантохумола са използвани 8 популярни български марки пиво, закупени директно от търговската мрежа. Съдържанието на ксантохумола е измерено чрез течна хромотография с MS/MS (мас-спектроскопия) детекция. Допълнително са идентифицирани и измерени още 3 негови производни метаболита - изоксантохумол, 6- и 8- пренилнарингенин (Prenylnaringenin).
Резултатите за количеството на ксантохумола в различните марки бира у нас силно варират от 4 до 200 мкграм ксантохумол/литър пиво, като при 50% от пробите съдържанието на ксантохумол се движи в границите от 21 до 45 мкграм/литър.
Според д-р Сергей Иванов „Интересно е високото сумарно съдържание на ксантохумола и неговите 3 метаболита, което е средно 262 мкграм/литър. Причината е, че в пивото под действието на микроорганизмите се натрупват основно съединения, произхождащи от ксантохумола. Изключително голяма разлика се наблюдава между отделните марки бира, понякога до 40 пъти. Този факт показва, че резултатите за нивата на ксантохумола и неговите метаболити варират според вида хмел и използвания технологичен режим, с който е произведено пивото.“
Получените данни от българското изследване за съдържанието на ксантохумол в бирата са сравнени с аналогични, проведени в други европейски държави. Резултатите са близки, включително установените значителни вариации между отделните търговски марки. Така например измерените в Чехия данни за 8 популярни местни марки бира показват, че усреднената стойност на ксантохумола е 44 мкграм/литър пиво, като заедно с трите допълнително изследвани метаболита полученото сумарно количество е аналогично на българските резултати. При 50% от пробите в Чехия съдържанието на ксантохумол е в диапазона 16 – 34 мкграм/литър пиво.
Направените научни изследвания и анализи върху ксантохумола в бирата в България и в редица други страни очертават интересни перспективи за бъдещето развитие на пивото като натурална напитка. Явно налице е възможност чрез селекция и подбор на правилни сортове хмел, оптимизирани технологии за неговата преработка и влагане в пивото да се повиши съдържанието на ксантохумол и производните му в крайния продукт. Имайки предвид многобройните полезни биологични активности на тези съединения, това би довело до здравни ползи за консуматорите на пенливата напитка.
Ксантохумолът е актива съставка на хмела, където присъства в изключително високи концентрации в зависимост от сорта и специфичните за него алфа горчиви и ароматични киселини. Ксантохумолът е първично и изходно вещество за получаване на други биологично активни производни съединения. Известно е, че в храносмилателния тракт той се метаболизира от някои бактерии до съединенията 6- и 8- пренилнарингенин (Prenylnaringenin) - силни фитоестерогени с голямо разнообразие от положителни за хората здравословни ефекти.
Като натурален продукт, в пивото, освен усвояеми хранителни вещества, се съдържат голям брой биологично активни съединения. Най-висока е концентрацията на вторичните метаболити, включително прости и сложни феноли, халкони, флавони, флаваноли, стилбени, витамини, глутатион и др. Според повечето изследвания общото количество на фенолните съединения (свободни и свързани форми) е около 1000 мг/литър.
Последвайте канала на
Свързани новини
Между цацата и бирата: Левче, за да ви зарeдят телефона по морето
23 август 201908:10
Фест в Бургас събра фенове на бирата
04 август 201913:48
Исландия празнува 30-ата годишнина от отмяната на забраната на бирата
01 март 201911:16
400 съвременни аналитични метода гарантират чистотата и качеството на бирата в Европа
07 ноември 201809:38
Забраняват бирата в центъра на Пловдив след 22 часа
06 ноември 201807:09
Учени откриха още полезни свойства на бирата
12 октомври 201814:48
Бирата обединява хората и създава добро настроение
10 декември 202012:08
Глобалното затопляне застрашава вкуса на бирата
24 август 202013:39
Продажбата на бира в заведенията е намаляла с около 60 %
20 юли 202015:09
На полувремето: Челси 3:0 Уест Хам
Нов шок за България! Втори основен играч аут за мачове от VNL
Меси изигра мач за историята
Модрич и Начо изравниха Бензема и Марсело по трофеи с Реал Мадрид
Верстапен ще иска да удължи перфектната си серия в Маями
Канело не стигна до нокаута, но спечели мексиканския сблъсък в Лас Вегас
Коментари 2
Добави2019.08.27 | 16:12
Айде сега да се забрани и производството на бира в домашни условия. Нема такава държава.
Добави коментар
Водещи новини
Главчев: Нека има повече светлина в домовете и душите, смирение и вяра!
05 май 202412:58
Кирил Петков за Възкресение Христово: Нека любовта победи омразата и завистта!
05 май 202413:06
Корнелия Нинова: Нека има здраве, любов и благополучие във всяко семейство
05 май 202413:54
Слави Трифонов: И в днешния ден е най-подходящо да благодарим на Бог
05 май 202414:12
Костадин Костадинов: Докато ни има нас, българите, ще я има и България
05 май 202415:27
Катастрофа с три коли затвори Прохода на Републиката
05 май 202414:29
Митничари на ГКПП Капитан Андреево спипаха над 570 000 контрабандни цигари, укрити в режещи машини
05 май 202414:57
Годишен доклад констатира най-тежкия изблик на антисемитизъм от Втората световна война
05 май 202416:37
Мадона покори Рио де Жанейро с концерт пред повече от 1,5 милиона души на плажа Копакабана
05 май 202416:21
2019.08.27 | 17:24
Нямах търпение да изчета дългата и досадна статия...!Но едно разбрах-ше продължавам да си пия нашенската биричка...:)!