Ще остане ли светът без банани?

  • 24 август 2019 18:32

  • 2960
  • 3
Ще остане ли светът без банани?
© Pixabay

Щамът, поразяващ плантациите на най-разпространения сорт банани „Кавендиш”, вече е в Латинска Америка. Специалистите открили плесен Fusarium TR4 на територията на Колумбия, съобщава ВВС.

Известната като „панамска болест” не е опасна за човека, но е в състояние да унищожи цели сортове банани, в това число и „Кавендиш”, който е смятан за най-непретенциозен и лесен за отглеждане. В момента бананите са основен хранителен продукт и източник на доходи за милиони хора по света.

Фузариозата TR4 е открита за първи път през 90-те години на миналия век в Малайзия и Индонезия, като бързо се разпространява и в Китай. Тя унищожава корените на растенията и тяхната структура.

ООН предупреждава, че „панамската болест” представлява сериозна опасност и за производството на банани, тъй като не може да бъде унищожена напълно. Спорите на тази гъба може да останат в почвата в продължение на 30 години.

Щамът TR4 (Tropical race 4) досега беше разпространен в Азия, Австралия и Африка, но не и в Латинска Америка, която е основен производител на банани в света.

Гъбата е открита в Колумбия, а съседен Еквадор е най-големият износител на банани в света.

Според учените, последствията от разпространението на зараза могат да бъдат разрушителни за региона. Затова е необходима диверсификация на производството на банани.
 
От банановия гигант „Fyffes” твърдят, че разпространението на фузариоза TR4 може да бъде спряно, но за целта трябва да се въведат строги мерки по биозащита. За целта компанията е оборудвала охраняеми зони около плантациите си и е ограничила достъпа на посетители. Всеки, който идва в плантацията, трябва да се преобуе и да мине през вана с дезинфекциращ разтвор.

Представителите на „Fyffes” заявяват, че се опитват да открият алтернативен на „Кавендиш” бананов сорт, но засега не са измислили нищо.

А дали е възможно бананите да изчезнат напълно от търговската мрежа, зависи до голяма степен от това дали ще може да се контролира разпространението на „банановите болести” и да бъдат минимизирани последствията, които ураганите и бурите оказват върху банановите плантации.

Последвайте канала на

БТА
2960 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
XXX

2019.08.25 | 13:07

3

NIAMA BANANI IZLIZAME OT EVROPEISKIA SAUZ

2019.08.25 | 10:58

2

Що бе, извънзвемните да не са решили да режат пишките на всичко мъжко на тая планета!

Ажж

2019.08.24 | 21:58

1

Вие луди ли сте любимия ми плод!!Бързо измисляйте някакъв антивирус!!

Добави коментар

Водещи новини