Учени взеха яйцеклетки от застрашения от изчезване северен бял носорог

  • 23 август 2019 21:24

  • 633
  • 0
Учени взеха яйцеклетки от застрашения от изчезване северен бял носорог
© Pixabay

Ветеринари в Кения успешно взеха яйцеклетки от двата останали женски екземпляра северен бял носорог, предаде Франс прес. Това е важна крачка към спасяване на вида от изчезване.

Науката е последната надежда за спасяване на северния бял носорог - единия от двата подвида бял носорог, след като последният мъжки екземпляр Судан умря миналата година на 45-годишна възраст в резервата "Ол Педжета" в Кения.

Двете женски - 30-годишната Наджин и дъщеря ѝ, 19-годишната Фату живеят в същия резерват, където взети яйцеклетките им. Нито една от двете женски не може да доведе бременност до термина. Но от няколко години консорциум от учени и специалисти в съхраняването на фауната се опитва да спаси северния бял носорог, използвайки новаторски методи в размножаването.

"Взехме 10 яйцеклетки - по 5 от Нанджин и Фату - заяви проф. Томас Хилдебранд от института "Лайбниц" за изследвания на животни в Берлин. - Методът за взимане и нужното за целта оборудване бяха разработени, като тръгнахме от нулата."

Взетите яйцеклетки, които не могат да бъдат замразени, бяха незабавно изпратени в специализирана лаборатория в Италия, за да бъдат оплодени със сперматозоиди от четири мъжки екземпляра от вида, които вече не са между живите.

Последвайте канала на

БТА
633 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини