Учени превръщат черупки на кашу в слънцезащитен лосион

  • 19 август 2019 13:26

  • 455
  • 0
Учени превръщат черупки на кашу в слънцезащитен лосион
© Pixabay

Екип от международни учени е открил екологичен начин за производството на слънцезащитни продукти, използвайки черупки на кашу, съобщава сайтът Гийк, позовавайки се на публикация в сп. "European Journal of Organic Chemistry".

Работата на "Зелените химици" от университета Витватерсранд в Йохансбург, РЮА, е съсредоточена върху производството на полезни съединения от дървесина и други бързорастящи и неядливи растителни отпадъци. Специалистите си сътрудничат с колеги от Германия, Малави и Танзания, посочва БТА.

Черупките на кашу съдържат мастни съединения, които могат да причинят контактен дерматит, подобно на отровен бръшлян. Поради тази причина любимите на мнозина ядки не се продават с обвивките им.

Вместо просто да изхвърлят черупките, изследователите ги рециклират с цел да осигурят защита срещу слънчевите лъчи, които могат да навредят на повечето материали - от бои до пластмаса, както и на човешката и животинската кожа.

Обвивките на кашуто произвеждат ароматни съединения с добра способност да поглъщат вредните ултравиолетови А и В лъчи, което ги прави подходящи за производството на слънцезащитни продукти.

Последвайте канала на

Novini.bg
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини