Археолози откриха скелет на бебе от халколитната епоха при проучванията на могилата край с. Юнаците

  • 16 август 2019 12:03

  • 4086
  • 1
Археолози откриха скелет на бебе от халколитната епоха при проучванията на могилата край с. Юнаците
© Булфото (архив)

Проучванията на селищна могила Юнаците през настоящия археологически сезон са показали изключително интересни резултати.

За това информират на сайта си от Регионалния исторически музей в Пазарджик. В сграда с площ над 100 кв. м археолозите са открили силно обгорял скелет на бебе, лежащо сред разпилени зърна и семена, затиснато под горели деструкции и нападали съдове, останки от които покриват целия под на помещението. На 85 метра от могилата са разкрити останки от три последователни строителни хоризонта, като в най-горния от тях археолозите са се натъкнали и на погребение на бебе в урна.

От музея посочват, че досега са открити 168 находки, сред които орнаментирани костени и глинени антропоморфни фигурки, зооморфни и орнитоморфни глинени фигурки, накити от средиземноморските миди, инструменти от мед, камък, кост. Направените сондажи са показали, че селището от халколитната епоха е имало много по-голяма площ от селищната могила - над 100 дка.

В проучваната над 10 години структура, на дълбочина над 6 м от древния терен, са се разкрили доказателства за наслагващи се едно върху друго селища. Значително по-големи от известните досега са се оказали и размерите на селището от ранната бронзова епоха, разположено извън границите на могилата в с. Юнаците.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4086 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.16 | 17:55

1

Смятате ли, че всички знаем кога е била халколитната епоха?

Добави коментар

Водещи новини