Мощен челен сблъсък обяснява странното ядро на Юпитер

  • 15 август 2019 14:29

  • 672
  • 0
Мощен челен сблъсък обяснява странното ядро на Юпитер
© pixabay

Учени са изследвали ядрото на Юпитер, използвайки данни от мисията "Джуно" на НАСА. Те предполагат, че странният му вид се дължи на мощен челен сблъсък преди милиарди години, предаде БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Съществуването си Юпитер започва като скалист и леден планетарен зародиш.

Преди "Джуно" учените смятат, че ядрото му е плътно и компактно. Данни от мисията на НАСА обаче оборват тази теория, показвайки, че то е издължено и разредено, съставено не само от плътен скалист материал и лед, но и от водород и хелий.

Учени от университета "Сун Ятсен", Китай, са използвали компютърни симулации, за да стигнат до заключението, че причина за необичайната форма на юпитеровото ядро е мощен челен сблъсък на младия Юпитер с планетарен зародиш с маса десет пъти колкото земната. Вследствие на удара първичното компактно ядро на протопланетата е било унищожено и се е формирала странната издължена и разредена структура.

По-доброто разбиране за това как се е образувала вътрешната структура на Юпитер хвърля светлина върху процесите, оформящи други планети в Слънчевата система, отбелязват учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини