Астрономи откриха близо 40 древни галактики

  • 08 август 2019 11:07

  • 485
  • 0
Астрономи откриха близо 40 древни галактики
© Pixabay

С помощта на мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили астрономи откриха около 40 много древни масивни галактики, известни също като "черни" галактики, които са се образували по-малко от 2 милиарда години след Големия взрив, предава Франс прес.

"За пръв път откриваме толкова голяма популация галактики, датиращи от първите 2 милиарда години от съществуването на Вселената, която се е формирала преди 13,7 милиарда години - заяви ръководителят на изследването Тао Ван от университета в Токио и Френския комисариат по ядрена енергия. - Това не съответства на сегашните ни теоретични модели за този период от еволюцията на Вселената."

"Черните" галактики са невидими за космическия телескоп "Хъбъл", който изпраща снимки от близо 30 години и изследва дълбините на Вселената, позволявайки да се надникне в миналото.

"Въпросните галактики са като тъмни зони върху направените при видима светлина снимки на небето - поясни астрофизикът Давид Елбаз от комисариата. - "Черните" галактики обаче са източници на светлина в областта на милиметровите вълни. Това ни помогна да ги открием."

Докато колеги на Ван и Елбаз се съмняваха в съществуването на този тип много древни масивни галактики, международен екип от астрономи се зае с търсенето им, изхождайки от хипотезата, че излъчваната от звездите им светлина е скрита от голямо количество междузвезден прах.

"Събрахме индикации за съществуването им в определени райони на небето и когато насочихме към тях мрежата от радиотелескопи АЛМА в Чили, бяхме изненадани - отбеляза Елбаз. - След по-малко от две минути галактиките сякаш изникнаха отникъде."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

БТА
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини