Люксембург обмисля пълно легализиране на марихуаната

  • 07 август 2019 11:50

  • 406
  • 0
Люксембург обмисля пълно легализиране на марихуаната
© Pixabay

Люксембург има амбицията да легализира пушенето на марихуана за удоволствие и да убеди други европейски страни да последват този пример, съобщава БНР, като се позовава на "Политико".

Всеки може да си купи канабис в кофи шоп в Амстердам или в декриминализираните социални клубове в Каталуня. Няма да бъдете арестувани за носене на няколко грама и в страни като Белгия.

Люксембург обаче иска да стане първата страна в ЕС, която да легализира изцяло марихуаната. Здравното министерство възнамерява да направи това предложение през есента, като целта е да стане закон в рамките на две години.

Ако инициативата се осъществи, Люксембург ще стане част от малък, но увеличаващ се кръг държави – Канада и Уругвай, както и 11 американски щата, които са променили дългогодишната си политика спрямо леката дрога.

Един от основните привърженици на легализирането е здравният министър Етиен Шнайдер, който се позовава на здравни причини като най-важен фактор. Той посочва, че млади хора вече си купуват марихуана със съмнителни качества на черния пазар от дилъри, от които получават достъп и до по-опасни наркотици.

„Политиката ни спрямо наркотиците от последните 50 г. не проработи. Като забраниш всичко само го правиш по-интересно за младите“, заяви Шнайдер пред „Политико“.

Според законодателството, което ще бъде предложено от него и от правосъдния министър Феликс Браз, Люксембург ще легализира целия пазар на канабис от издаване на лицензи за производство до легализиране на консумацията при строго регулирана структура. Тя ще забрани отглеждането у дома и вероятно ще наложи ограничение във възрастта за купуване на марихуана – вероятно 18 г.

Шнайдер предвижда още забрана за купуване от чужденци, за да избегне наркотуризъм. 

Последвайте канала на

Novini.bg
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини