В Египет бяха открити следи от неизвестна древна цивилизация

  • 06 август 2019 12:31

  • 5915
  • 0
В Египет бяха открити следи от неизвестна древна цивилизация
© pixabay

Международна група учени откри гробове, свързани с древна култура, която е съществувала в Либийската пустиня преди древноегипетската цивилизация, съобщава Сайънс алърт.

Тленните останки и артефактите датират от 9300 - 4000 г. пр. Христа и свидетелстват за наличие на развити социални връзки.

Били са изследвани гробове от края на неолита (4600 - 4000 г. пр. Христа), които се намират край брега на пресъхнало езеро близо до обекта Джебел Рамла. По онова време климатът в пустинята бил по-влажен, отколкото е сега. Това позволило фермери да се заселят в района. За въпросната култура са характерни отглеждането на добитък и построяването на мегалити, напомнящи Стоунхендж, уточнява БТА.

През 2001 - 2003 г. археолози извършили разкопки в три гробища, в които били открити 68 скелета и артефакти, включително глинени съдове, украшения от морски раковини, камъчета и черупки от щраусови яйца. Било установено, че хората по онова време се отличавали с ниска детска смъртност, висок ръст и относително голяма продължителност на живота - 40-50 години.

През 2009 - 2016 г. били извършени разкопки в други две гробища, в които учените попаднали на 130 скелета и малко количество артефакти. Резултатите от направения анализ показали, че за тези хора били характерни ниският ръст, високата детска смъртност и малката продължителност на живота. Освен това в едното гробище имало зона за погребване до 3-годишна възраст.

По мнението на учените, едното място за погребване било предназначено за хора с висок социален статус, а другото - за работници. На един мъж се падали по три жени, а това навежда на мисълта за многоженство. Има също свидетелства за отдаване на почит към предци, чиито скелети са били реконструирани при повторното им погребване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини