Астрономи откриха планета с форма на яйце

  • 02 август 2019 14:33

  • 1675
  • 0
Астрономи откриха планета с форма на яйце
© Pixabay

"Адската" планета WASP-121b, открита преди четири години в съзвездието Корма, се оказа с форма на гигантско удължено яйце или топка за американски футбол. Това пишат учените, публикували статия в списанието Astronomical Journal и цитирани от "Канал 3". 

"Започнахме да наблюдаваме тази планета поради нейната "екстремна" природа. Опитахме се да видим следи от магнезий, желязо и други метали в отломките й и бяхме много изненадани, че ги открихме на толкова голямо разстояние от планетата. Оказа се, че звездата просто разкъсва атмосферата си “, заяви Дейвид Синг от университета "Джон Хопкинс“ в Балтимор (САЩ).

Наблюдавайки я с помощта на Хъбъл, астрономите установили, че горните слоеве на нейната атмосфера са били горещи, до 2700 градуса по Целзий, поради наличието на водна пара и специални вещества, активно поглъщащи ултравиолетовата светлина на слънцето и превръщащи я в топлина. Благодарение на тях стратосферата на WASP-121b е толкова гореща, че дори желязо ще се стопи при нея.

Синг и неговите колеги откриха още една невероятна особеност на тази "адска" планета, опитвайки се да преброят броя на "металите" - елементи, по-тежки от хелия и водорода - в различни части на атмосферата й.

За да направят това, учените наблюдавали колко ултравиолетова светлина поглъща и произвежда WASP-121b , анализирали нейния спектър с помощта на инструменти на Хъбъл. Те използвали тези данни, за да създадат виртуално "копие“ на този свят и да анализират неговите свойства.

За голяма изненада на изследователите, те успели да намерят следи от магнезий и желязо не само в долните слоеве на атмосферата на този "горещ Юпитер“, но и в останалите му въздушни обвивки, разположени забележимо по-далеч от сърцевината на този газов гигант. Нещо повече, необичайният характер на разпространението на "метали" на планетата показва, че тя не прилича на топка, а на яйце или топка за ръгби.

Както обяснява Синг, тези два факта предполагат, че звездата WASP-121 активно "оголва“ атмосферата на спътника си, карайки го да "набъбва“ под въздействието на своята топлина и светлина, а също и да се разтяга под действието на своето привличане. В резултат на това WASP-121b се превърна не само в най-горещата и екстремна, но и в най-причудливо изглеждащата планета.

Последвайте канала на

Novini.bg
1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини