Музей на магарето е открит в Черна гора

  • 23 юли 2019 14:03

  • 632
  • 2
Музей на магарето е открит в Черна гора
© Pixabay

Във ферма за магарета в черногорското село Мартиничи в района на Даниловград бе открит първият в региона музей на магарето, предаде БТА.

В недалечното минало, когато селата в Черна гора бяха пълни и хората обработваха земята, почти нямаше домакинство без магаре като главен съюзник в полската работа, отбелязва агенцията.

Фермата за магарета в Мартиничи бе открита през 2015 г. и се превърна в истинска атракция за посетителите, а нейните собственици, семейството на Дарко Савелич, решиха да допълнят офертата с музей на магарето.

В него са изложени всички земеделски оръдия на труда, свързани с магаретата, като каруци, самари, плугове - всичко, което магаретата са теглили или носили.

„Ние наричаме това музей на магарето, но ако магаретата можеха да говорят, той щеше да бъде музей на тормоза над магаретата“, казва за Анадолската агенция Дарко Савелич.

На откриването на музея са присъствали много приятели на фермата, но и любители на тези много интелигентни животни.

Дарко Савелич казва, че фермата досега е била посетена от над 56 000 души и е много популярна не само в страната, но и в чужбина. Препоръчват я и световни пътеводители като Лонли планет, Трип адвайзър, а отскоро и авиокомпания Райънеър, като една от атракциите, които трябва да се видят в района на Подгорица.

Това, което прави музея уникален, е плащането. Входът в музея се заплаща с килограм моркови или ябълки на човек, които после се дават на магаретата във фермата.

На откриването гостите бяха почерпени с магарешко мляко, което е много лековито и цената му е 50 евро за литър.

Последвайте канала на

632 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Марешки

2019.07.23 | 18:39

2

Журналя, музей на магарето има и в България. Намира се в с, Гурково до Нова Загора.

де такъв музей и у нас,

2019.07.23 | 15:35

1

ама с ликовете на българските управници за последните стотина години.

Добави коментар

Водещи новини